Знаете ли какво символизира "Лъвов мост"?

При разкопките на емблематичния паметник бяха открити уникални археологически находки

Първият етап от археологическите проучвания при столичния символ "Лъвов мост" приключи. При разкопките бяха открити ценни монети, както и фрагмент от византийския мост от I-II век, върху който е изграден паметника в днешния му вид.

Малко хора обаче знаят каква е историята на "Лъвов мост", отбеляза зам.-кметът Тодор Чобанов, който съобщи днес за края на разкопките.

Преди Освобождението там са се извършвали екзекуциите на престъпниците. След Априлското въстание там са обесени героите от него Стойко Рашков, Тодор Малеев и Георги Стоицев. Веднага след падането на османското иго Христо Г. Данов предлага на това място да бъде изграден паметник на убитите книжари и революционери.

Така е и замислен "Лъвов мост" - като мемориал в тяхна памет, припомни Тодор Чобанов.

"Направихме невероятни наблюдения върху първото открито в България мостово съоръжение с висока степен на запазеност. Много се говори за римски мостове по нашите земи, но повечето от тях са от Средновековието или Османския период. За първи път се намери запазена част от мостово съоръжение от І –ІІ век", разказа зам.-кметът по повод уникалните находки на археолозите.

Вероятно с изграждането на древния град Сердика е осигурен и достъпът му от северна посока. 
"Намерената основа на моста е символ на близо 2000 години мостова традиция и ще търсим подходящото и експониране. Ще бъде направено интегриране на археологическите ценности със съвременния проект за кръстовището на "Лъвов мост", каза още д-р Чобанов.

Разкрити са няколко зида, които са служели за укрепване на моста и на брега на реката. Освен едната от стъпките на моста, добре запазена, археолозите откриха и множество малки находки от различни епохи. Редуват се предмети от античността и предмети от Османско време.

Археологически колектив с ръководител Александър Станев е открил над 450 дребни предмети, като сред тях са монети от ІV век и ХІХ век. Намерена е търговска пломба от ІV век с изображение на император Теодосий с двамата му сина - Аркадий и Хонорий.

Предвижда се археологическите проучвания да продължат и от южната страна на бул. ”Мария Луиза”. 
Тодор Чобанов посочи също, че оригиналният „Лъвов мост“ ще бъде консервиран и реставриран, ще бъдат поправени и допълнени както настилките, така и парапетите, оригиналната осветителна система с канделабри и ковани декоративни елементи.