Проект за защита и социализация на могила "Оструша" представиха архитекти

Пазят стенописите с технология като тази, с която се съхранява „Тайната вечеря” на Леонардо

Атрактивен проект за гробницата Оструша представи екип пловдивски архитекти. Проектът е поръчан от Община Казанлък още миналата година и включва освен защитната конструкция около уникалната Оструша и социализация на другите две гробници в района на Казанлък и Шипка – Хелвеция и Грифоните.


Идеята е  да се изгради логистичен център между тях, в който туристите да могат да получават информация, да поръчат екскурзовод, да си починат, да ползват тоалетна. Проектът е на пловдивският колектив от „Архитектура и Наследство” ООД, арх. Петкана Бакалова и арх. Петър Петров. Проектното решение предвижда поставяне на каменния саркофаг на гробницата в стъклена изолационна камера, за да бъдат запазени уникалните стенописи, които се рушат. Посетителите ще могат да ги наблюдават с дигитална камера. Тази система за осигуряване на микроклимат има много общо с начина, по който се съхранява „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.


Финансирането на този проект, както и на Общия устройствен план на Долината на ракийските царе, чието обществено обсъждане бе направено преди дни, е било осигурено от държавния бюджет още миналата година.
Сега проектът за социализация, реставрация и консервация на гробниците Оструша, Хелвеция и Грифоните е вече готов и е предаден в Министерството на културата. Предстои да се намери финансиране за реализацията му. Тази пролет Община Казанлък потърси такава възможност по програма на правителството на Норвегия.