Разпитаха втория машинист на влака, катастрофирал на Калояновец

Все още няма повдигнати обвинения, съобщи Окръжна прокуратура Стара Загора

Все още няма повдигнати обвинения за инцидента на гара Калояновец, при който на 12 юли дерайлира бързият влак София-Варна, съобщи Окръжната прокуратура в Стара Загора. На този етап по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, каза говорителят на Прокуратурата Нейка Тенева. „Досъдебното производство е образувано заради това, че на 12 юли при управление на подвижен железопътен състав е нарушил правилата за движение, като е допуснал причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и смърт на едно лице", коментира Тенева.

Досъдебно производство е за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и смърт на едно лице, при управление на подвижен железопътен състав.
При инцидента 38-годишният машинист загина, а повече от 10 човека бяха ранени. Огледите на мястото на инцидента продължават и в момента. Извършена е аутопсия на починалия машинист. Предстои изготвяне на заключение на съдебно-медицинската експертиза за установяване на причините за смъртта. Делото е възложено на екип от следователи, предвид тежестта и сложността на досъдебното производство. Разпитан е помощник-машинистът.
Нейка Тенев информира, че вторият машинист е разпитан, но след събиране на повече доказателства ще се прецени дали да му бъдат повдигнати обвинения. Очакват се и резултатите от съдебномедицинските експертизи, както и тези за техническото състояние на съоръженията и локомотива. Разследването по случая продължава и вече са изискани справка от БДЖ за знаковото стопанство на железопътния път и записи от камерите на гари, през които е преминал пътническият влак.