Живакът на Кирил Рашков бил за "мръсни бомби"

Мярката на Цар Киро се гледа при закрити врата в болницата, където е настанен (обновена)

Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото. Това съобщи прокурорът по делото Румен Попов, цитиран от радио Фокус - Пловдив. Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие, добави Попов.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“ по отношение на Кирил Рашков. Срещу него е повдигнато обвинение затова, че на 10.07.2014 г. без знанието  и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната - ГКПП „Капитан Андреево” силно действащо отровно вещество – 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение спрямо него. Той е обвинен в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че е налице реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен