Ядем най-скъпите домати от десетилетие

Биволското сърце се сви като стафида

Пороите вдигнаха цената на зарзавата с рекордни нива за последното десетилетие. Обилните дъждове през юни и юли развалиха цялата реколта от домати, краставици, тикви, кайсии, ябълки и грозде. Една през друга големите борси в страната издават предупреждение, че може да се стигне до рекордни цени в най-горещия месец - август, когато е и пикът на варенето на зимнина, пише "Всеки ден".

 За първи път от десетилетие цената на родните домати на едро не е паднала под 1,80 лева, а на дребно трудно може да се намери кило от зеленчука за по-малко от 2,50 лева. Прословутият български сорт „биволско сърце" тази година е буквално свит като голяма стафида и не се продава добре.

 „Обикновено един домат е голям, колкото юмрук, но дъждовете разкашкаха сърцевината му и по-голямата част от реколтата изгни", признават производители по Черноморието, където за пръв път е селектиран уникалният сорт. Дори на пазара в Поморие, където се стичат земеделци от всички близки села, килограмът удари близо 5 лева - сума, невиждана дори от доайените зад теглилките.

 В същото време борсите в цялата страна са залети незаконно от тонове македонски и гръцки домати. Те се

 

внасят с микробуси и не се контролират

 

по закон от граничните власти. Повечето зеленчуци от чужбина обаче не могат да се сравняват по вкусови качества с нашите, но са с минимум 30 на сто по-евтини. Търговците пък масово лъжат, че продават българска стока. Попитани за сертификат, те представят фалшиви фактури и документи за произход. Дори непрекъснатите проверки на Българската агенция за безопасност на храните не могат да смогнат на нелегалния внос, признаха пред „Всеки ден" и експерти от земеделското министерство.

 

От там отчитат умопомрачителен ръст и в цените на картофите, сочени за един от най-евтината храна, особено в средата на лятото. На борсите те се търгуват за минимум 70 стотинки. На дребно килограмът удря 2 лева на места. С реколтата от чушки тази година ситуацията граничи с трагедия. Високата влажност забави засяването им, а продуктът е с толкова ниско качество, че

 

след откъсването изгнива

 

за по-малко от 24 часа. Лютите сортове пък удариха тавана в цените с над 5 лева за килограм. Тъй като е рано за камбите, производителите се надяват на малко по-добри резултати от узряването им наесен.
Единственото, макар и временно поевтиняване, е при някои от плодовете. Прасковите в Източна България отново бележат с добра реколта въпреки обилните дъждове.

 

Затова и цените са по-приемливи от тези на повечето зеленчуци. Не така стои въпросът с типичната българска сладка лятна кайсия. Пазарът е залят от вносни плодове, защото градушките в последните седмици са попарили родните. Над 850 декара кайсиеви насаждения в Силистренско изобщо няма да дадат реколта.

 

И други производители в страната се оплакват, че добивът им тази година от дръвчетата е с 250, а на места дори 300 килограма по-малко от миналата година. След броени дни започва голямата акция по изкупуването на плодове за сладка и алкохол. Затова земеделците прогнозират, че ако сега килограм кайсии се търгува за около 3 лева, то може да скочи и до 4,50 лева в следващите седмици.

 

Смокини като тикви ошашавиха Гулянци

 

Плодове мутанти се появиха заради аномалиите във времето. Смокини с големина на тикви станаха атракцията на плевенското село Гулянци. За необичайния размер на любимите си плодове сподели жителка на селото, която смята, че гигантските смокини са достойни за Книгата на Гинес. „Решихме, че това е истински рекорд и трябва да се покаже, дори може да стигне до Книгата за рекордите на Гинес", сподели Стефка Георгиева.

 

Други години жената слагала по 10-ина смокини за сладко в буркан, а сега ще реже една смокиня на две, толкова са огромни южните плодове.