ГЕРБ ще подкрепи на първо четене промените в Закона за отпадъците

Борисов иска оставката на Иван Искров

ГЕРБ вероятно ще подкрепи на първо четене промените в Закона за отпадъците. Това заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на брифинг в парламента след проведените политически консултации при председателя на Народното събрание Михаил Миков за дневния ред на парламента на въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи промени в Закона за отпадъците и за удължаване на сроковете. Цецка Цачева посочи, че този законопроект е включен в седмичната програма на НС.

„На първо четене групата вероятно ще подкрепи този законопроект, но тук остава големия въпрос защо този двугодишен период в момента на приемането на закона, той е гласуван през 2012 година, до момента не са съобразени всички онези условия, които да гарантират липсата на битови кражби”, допълни Цачева.
Цецка Цачева обясни, че смисълът на промените, които правителството на ГЕРБ е направило през 2013 година са направени именно, за да се сложи край на кражбите на инфраструктура. „Всички сте наясно с ж.п. пътища, други магистрални пътища. На първо четене ще е подкрепен от ГЕРБ с промяна на някои от текстовете на второ четене, ако се постигне такова съгласие в комисията”, посочи тя.
ГЕРБ  ще чака актуализацията на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.
Цачева е уверена, че актуализациите могат да минат през пленарна зала още тази седмица. Непреодоляното вето на държавния глава по закона срещу големите вериги също ще влезе в дневния ред като точка първа за петък.
На въпрос, че Бойко Борисов е поискал оставката на Иван Искров и дали такава точка е била обсъждана, Цачева потвърди, че такава е поискана от лидера на ГЕРБ още на консултациите при президента, но до момента няма отговор, поради което този въпрос не е обсъждан по време на консултациите днес.