Грандиозен скандал! Национален парк „Българско черноморие” бил незаконен!

Кметове алармираха, че срокът за обсъжданията изтекъл на 11 юли

Грандиозен скандал избухна на днешното обществено обсъждане за създаване на Национален парк „Българско черноморие”. Кметът на Поморие Иван Алексиев хвърли бомбата, че процедурата запарка е тотално незаконна. Градоначалникът направил подробна справка и установил, че всички обществени обсъждания и докладите е трябвало да бъдат готови най-късно на 12-ти юли тази година. Вместо това обаче, емисарите на МОСВ са стартирали процедурата, дни след изтичането на срока.
„Нека не се злоупотребява с решението на Народното събрание за проучване и изготвяне на предложение на парка. То е от 11 юли 2013 г., с което се възлага на МОСВ в 12-месечен срок да извърши проучванията по места и да изготви предложението. Днес е 15 юли 2014 г., тоест МОСВ не е изпълнило решението на Народното събрание. И сега трябваше да се изправите и да кажете, че не сте се справили със задачата и да оставите новото Народно събрание да вземе ново решение. Няма повече какво да говорим за Национален парк „Българско Черноморие”, защото всякакви действия от тук нататък са нелегитимни”, заяви поморийският кмет Иван Алексиев от трибуната. Той попита експертите на МОСВ къде всъщност се крие зародишът на идеята за този парк. Но отговор така и не получи. Зам.-министъра на МОСВ Атанас Костадинов се опита да го обори неубедително, че всъщност спуснатият едногодишен срок от НС не бил императивен, а само препоръчителен и било въпрос на гледна точка как да се тълкува.
Кметът на Несебър Николай Димитров, също реагира остро и защити позицията на колегата си Алексиев срещу парка. Несебърския градоначалник попита какви ще са ползите за местните жители и като цяло за икономиката на страната и в частност за туризма, ако се направи национален парк по черноморието. Оказа се обаче, че никой няма отговор на този въпрос. „Като кмет на туристическа община, мисля че трябва да се постави въпросът – каква е идеята на този проект. Има ли мотиви – с какво ще допринесе за живота на хората, за екологията. Ако не – нека новото Народно събрание вземе друго решение”, каза кметът Николай Димитров.