Знаете ли кои са здравословните алтернативи на вредния чипс?

Заменете калорийната бомба с нещо полезно!


Картофеният чипс е вкусен и пристрастяващ, но е и в списъка с най-вредните храни в света. Той е с високо съдържание на транс мазнини и натрий и е пълен с калории. И понеже няма човек, който да не обича чипс, вижте някои здравословни алтернативи, с които да го замените, когато ви се прииска да отворите поредния пакет.

Те също са вкусни, както и лесни за приготвяне:

Чипс от цвекло
Заради високото съдържание на антиоксиданти чипсът от цвекло е една от най-добрите алтернативи на картофения. Той понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни атаки. Комбинирайте го с подходящ сос и ще се убедите, че е вкусно.

Бананов чипс
Когато сте зажаднели за нещо вкусно и хрупкаво, направете си бананов чипс вместо да си купувате картофен. Бананите са пълни с фибри и калий, те са отличен източник на енергия. По-лесно е да хапнете пресен банан, но ако имате малко свободно време, опитайте се да направите бананов чипс у дома. Със сигурност децата ви ще се влюбят в тази здравословна закуска.

Тофу чипс
Домашно приготвените чипсове от тофу са изключително здравословни и диетични. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини и високо съдържание на протеин. В началото може да ви се видят малко безвкусни, но винаги можете да добавите към тях от любимия си сос и подправки.

Тортила чипс
Въпреки че можете да си купите тортила чипс от магазина, винаги е по-добре да си направите у дома. Преди да купите питките тортила, задължително проверете дали не съдържат прекалено много сол и масло, което автоматично ги превръща в калорийна бомба. Другият вариант е да ги омесите сами. Домашно приготвеният тортила чипс е по-здравословен и по-вкусен – и винаги знаете какво сте сложили в него.

Таро чипс
У нас растението се нарича трилистник и не е популярно като храна. Белите му корени, които са годни за консумация след термична обработка (сурови са токсични), са с високо съдържание на фибри и витамин E. Този тип чипс е популярен в азиатските страни, но можете да го направите и в собствената ви кухня.
Пита чипс
Това ястие е най-близо до картофения чипс. Значителнатата разлика е, че то е по-вкусно и по-здравословно, особено когато е подправено с канела или чесън. За да приготвите този чипс, трябва да нарежете една питка хляб на по-малки парчета и да ги запечете под грила, докато станат хрупкави. Можете да ги хапвате със салса или гуакамоле. Най-здравословният вариант е, ако пита чипсът е пълнозърнест.

Чипс от зеле
Зелето е богат източник на магнезий, калций, витамини A, C и K. За да си направите чипс от него, трябва само да поставите нарязани зелеви листа, поръсени със зехтин, във фурната и вашата хрупкава и здравословна закуска е готова.

Чипс от патладжани
атладжанът е пълен с важни витамини и минерали и е чудесен източник на диетични фибри. Една чаша варен патладжан съдържа около 5.2% от препоръчителните количества витамини B1, B6 и C. Поръсете колелцата зеленчук с черен пипер и сол, добавете магданоз, чесън, пармезан и копър, изпечете ги и чипсът от патладжан е готов.

Чипс от манго
Има много начини и причини да ядете манго. То е с високо съдържание на витамин С, пектин и фибри, които контролират нивата на холестерола. Освен това, за разлика от картофения чипс, е богато на полезни мазнини. Ако искате да направите манго чипс у дома, загрейте фурната до 100° C, поставете тънки филийки манго върху тава за печене, покрита с хартия за печене и оставете във фурната за около 45 минути. След това ги обърнете и печете още 30 минути.

Морковен чипс
Морковите могат да се похвалят с много ползи за здравето заради високото си съдържание на витамин А. Те гонят рака, пазят кожата ни здрава и красива, забавят стареенето. Морковеният чипс е една от най-здравословните алтернативи на картофения. Преди да изпечете морковите във фурната, добавете индийско орехче и канела, за да ги направите още по-вкусни.

Чипс от тиквички
У нас това ястие е по-познато като „тиквички по гръцки“. Зеленият зеленчук е отличен източник на витамин B и прави кожата ни гладка, а косите лъскави. Чипсът от тиквички е с малко калории и се приготвя бързо и лесно. Просто изпечете тънки филийки тиквички с малко черен пипер, сол и зехтин. Можете да ги натопите в яйчен белтък, галета и черен пипер и да ги сложите във фурната за около 20 минути – по 10 за всяка страна.

Чипс от ябълки
Всеки знае за здравословните ползи от ябълките. Те свалят нивата на холестерола, намаляват риска от диабет и рак на панкреаса, стимулират имунната система. Въпреки че ябълковият чипс не се прави бързо – трябва да го печете в продължение на около 2 часа, той е много вкусен.

 

Галерията можете да видите тук.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен