В ЕС започнаха пазарлъците за най-важните постове

На фона на кризата в Украйа и Близкия Изток 28-членният блок трябва да разпредели топ позициите в управлението си, включително тази на външен министър

Лидерите на Европейския съюз започнаха със сериозните пазарлъци около кандидатурите за топ позициите в блока, включително около поста на върховен представител на ЕС по въпросите на вътрешните работи и сигурността. Дебатите се провеждат в контекста на задълбочаващите се кризи в Украйна и Близкия изток, пред чиито предизвикателства Съюзът е изправен.

Жан-Клод беше избран във вторник от Европейския парламент за председател на Европейската комисия. Специално свиканата среща на върха ще се фокусира върху ръководството на Европейския съвет, който е представян от 28-те лидери на блока и определя политиката на ЕС.

Възможно е погледите да бъдат отправени към Еврогрупата, оглавена от датския финансов министър Йорен Диселблум, на фона на спекулациите, че някои страни искат да имат постоянен водач на кормилото, който да бъде в по-добра позиция подсигури координиране на политиките по единната европейска валута.

На срещата на върха се очаква да бъде преразгледана и ситуацията в Украйна. Американската преса настоява за по-строги санкции срещу Русия, а в същото време ЕС не може да реши колко далеч е готов да стигне в това си решение. Някои от страните-членки - като Германия и Италия, имат сериозна икономическа зависимост от Москва.

Дипломатически източници коментират, че докато ЕС умува върху допълнителните санкции, това ще спре в краткосрочен план потоците към цели икономически сектори.

Изниква въпросът кой ще замени британката Катрин Ащън, която в момента отговоря за външната политика на обединена Европа. Ащън играеше важна роля по много въпроси, касаещи международни проблеми. От ситуацията в Близкия Изток, през ядрената програма на Иран, до украйнската криза.  

Друга жена – италианският външен министър Федерика Могерини, е фаворитка за поста на Катрин Ащън. Но Могерини е относително неопитна и някои държави, главно Прибалтийските страни и Полша, чувстват Рим като "прекалено мек" спрямо Русия.

Алтернативата може да бъде сегашният хуманитарен еврокомисар Кристалина Георгиева от България, която е близка с десноцентристките депутати в Европейския парламент - групата на ЕНП, която е най-голямата в Европейския парламент и чийто член също така е самият Юнкер.

Може ли датският премиер да оглави Европейския съвет?

Датският министър-председател Хеле Торнинг Шмит се радва на широка подкрепа, включително от Великобритания, която може да му спечели мястото на досегашния председател на Европейския съвет – Херман Ван Ромпой.

Дания не е член на еврозоната, което е в неин ущърб. Въпреки това източник от дипломатическите среди твърди, че това може да не бъде от ключово значение, ако лидерите решат да посочат постоянен председател на Еврогрупата.

Този пост може да отиде и в Испания и на Луис де Гуиндос да се наложи да напусне финансовото министерство на ЕС, за да оглави Еврогрупата за постоянно.

Ако Торнинг-Шмид не заеме поста на Ромпой, то има и други възможности сред консерваторите – ирландският премиер Енда Кени и ексминистър-председателят на Латвия Валдис Домбровскис. Подходящи имена има и сред либералите-центристи - естонският лидер Андрус Ансип, който се оттегли по-рано през годината или датският премиер Марк Рут.

Източник: AFP