Столична община инвестира 50 млн. лева в образование

Новата сграда на училището в Герман отваря врати за следващата учебна година

През 2014 г. Столична община инвестира 50 млн. лева в образователна инфраструктура. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на нова сграда на 84 ОУ "Васил Левски" в село Герман, предаде БТА.

По перо "Образование" са разпределени около 40% от собствените приходи на Общината. В момента текат ремонти на над 30 детски градини и училища, строят се седем сгради на детски градини, посочи градоначалникът.

Конкретно строежът на новата сграда е на стойност 3,4 милиона лв. Проектът е стартиран в края на 2013 г. Училището ще отвори врати през учебната 2015/2016 г. и в него ще се обучават 120 деца.

Сградата се състои от основен двуетажен учебноадминистративен корпус. На първия етаж ще има помещения за охрана, спортна зала, бюфет, ученически стол и кухня, две класни стаи, санитарни възли. На втория етаж са обособени седем класни стаи, библиотека, кабинет за деца със специални образователни потребности.

Готов грубият строеж, в момента се довършва покривът, предстои оборудването на помещенията, уточни Фандъкова. По думите й непосредствено до училището се намира и новопостроена детска градина за 120 деца, която ще отвори врати тази есен.

Кметът припомни, че през последните години в район "Панчарево" са построени пет нови детски градини.