Дефицитът в много сфери е чудовищен

Агонията в държавата трябва да спре!

Една година на „Атака” и се даваха всички постове, които желаеше. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Неслучайно техни представители оглавиха всички комисии срещу мен. Няма да ги забравя тези неща – за Авиоотряд 28, за Бисер Миланов. Да си ги намерят по същия начин както една година си ги държаха да подкрепят това правителство и ако искат нещо да направят, да го направят”, посочи Борисов.

„Те искат в последните дни да решат всички проблеми, които правителството създаде през годините. Безотговорно е това поведение от тяхна страна”, заяви Борисов. И запита не са ли били те тези, които са излезли и са казали, че на 21 юли ще отворят КТБ: „Тогава изтича срокът на квесторите. Как ще искат да направим нещо, което самата БНБ и квесторите не са казали“, подчерта Борисов.

Помолен да коментира изявлението на Лютви Местан, че е готов на актуализация на бюджета, включително да бъде отразен реалният дефицит, Бойко Борисов отговори: „За съжаление, те се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката – 3 млрд. Ако всичко това се извади и се сложи на масата ще видите, че имаме един чудовищен дефицит."

Мандатоносителят не си подкрепя правителството, а една година го слушахме, че Орешарски и компания са най-големите експерти. „Нима само предни няколко дни премиерът Орешарски не излезе и не каза, че не трябва актуализация на парите в Здравната каса. Същото го каза и министърът на здравеопазването. Изведнъж днес ми казвате, че здравето е най-важното. Да, най-важно е, когато от месеци говорим, че трябва да се актуализира бюджетът, те си гледаха Закон за Сметна палата и МВР. Откъде накъде”, заяви Борисов.

На въпрос дали това означава, че днес е краят на този парламент, Борисов коментира, че истински се надява да е краят и тази агония в държавата да престане.
Попитан дали ще участва в консултации в понеделник, Борисов обясни, че на всички консултации досега е участвал, а от БСП винаги идват различни хора. „На едните беше Станишев, след това дойдоха Мерджанов и Гечев. Не знам с кого там трябва да се говори. Всичките са кандидати за постове и не знам кой ще участва на такива консултации”, коментира Борисов.

Той допълни, че на последните консултации президента, Мерджанов непрекъснато е повтарял, че не е оторизиран да взима решения и е звънял по телефона. „Накрая казаха, че не са съгласни. За какво не са били съгласни, така и не разбрах”, каза още лидерът на ГЕРБ.