Археолози: Има спешна нужда от туристическа инфраструктура до обектите

Круизните туристи не се привличат без пътища и социализация на откритите артефакти, смятат специлистите

Обектите на културното наследство могат да станат дестинации и за посещение и на круизните туристи при наличието на подходяща инфраструктура до тях.

За съжаление засега не сме готови да отговорим на изискванията на туристическия бранш и да предложим  нужната  инфраструктура и среда, смята Красимира Костова,  директор на ОИМ Средец.  От октомври на бургаското пристанище акостират плаващите градове, от две години туристическия бизнес се подготвя  за да предложи дестинаци на тези круизни кораби. Освен Созопол и Несебър архологическите обекти в Бургаска област могат да станат такива дестинации, стига да я има тристическата инфраструктура. Към момента това не се случва, защото са нужни средства и стратегия.

Мнението на директора на музея в Бургас Милен Николов е, че държавата трябва да подпомага приоритетните зони на туризма. ”Доколкото ми е известно над 40 % от доходите на България от туризъм идват от Южното Черноморие,  което означава, че това е приоритетна зона, където  трябва да се развива туризъм за да може да се вливат още повече пари и от тук. Тя е разработена зона и има нужда от още малко подкрепа  за да се създадат още повече  туристически атракции.  По думите на Милен Николов освен за разкопки  трябва да има и перо за консервация и реставрация."Проучването  има дълг, да се запази след това открития  паметник и едва тогава може да се превърне в атракция от която се печели” –смята още историкът.