Червените готвят предизборна цензура за медиите

Всички забрани отпадат, ако има точен цитат от политик

Всички медии - обществени и търговски електронни, печатните медии и предоставящи онлайн новинарски услуги, вече ще имат право да публикуват само официална информация по време на избори. Това става ясно от поправки в Изборния кодекс, внесени в последните работни дни на парламента от трима червени депутати – Мартин Захариев, Мая Манолова и Стефан Данаилов.

Те предлагат медиите да носят отговорност, ако допускат "накърняване на правата и доброто име на другиго, призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

Това означава, че се забранява на журналистите да публикуват неофициална информация, а само онази, която им е спусната „по официален ред“. Не е изяснено и какво означава „точно възпроизвеждане на публични изявления“. Забранява се също коментирането на факти в информационните текстове.

Всички забрани обаче отпадат, когато има точен цитат от политик. Т.е. в тези случаи медиите ще могат да накърняват доброто име на другиго или пък да призовават към "насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

Тъй като се чака разпускане на парламента до 6 август, поправките едва ли ще станат факт. Пред bTV Мая Манолова обеща, че при внасянето им в следващия парламент Народно събрание те ще отпаднат.