Българин от Чикагска банда в инвалидна количка в съда

Процесът за екстрадиция беше отложен за другия петък, когато ще стане известно заключението на лекарска експертиза - дали Петров може да лети за Америка

Единият от двамата задържани у нас за участие в Чикагската банда, източвала банкови карти в САЩ, бе докаран в петък в инвалидна количка в Софийския градския съд. Срещу Михаил Петров (41 г.) трябваше да започне дело по екстрадицията му в САЩ. Процесът обаче беше отложен за другия петък, когато ще стане известно заключението на лекарска експертиза - дали Петров може да лети за Америка.

Мъжът страда от церебрална парализа и има проблеми с уретера. Петров е под домашен арест и вчера адвокатът му Христо Ботев заяви, че стоенето вкъщи е влошило състоянието му. Защитникът поиска съдът да разреши клиентът му да може да се разхожда извън оградите на кооперацията, да кара колело, да бъде пратен за рехабилитация на санаториум в Поморие. Молбата му бе отхвърлена, тъй като по препоръка на полицията Петров не трябва да излиза от дома си, за да не бъде застрашен животът му.

Михаил Петров бе задържан заедно с Радослав Павлов на 25 март т.г. в София от агенти на ДАНС. По същото време в Чикаго бяха заловени още 15 нашенци заедно със сочения за тартор Георги Мартов-Мицубишито. Радослав Павлов бе екстрадиран през юни.

В САЩ предстои процес срещу Чикагската банда, която е обвинена за източване на банкови сметки в Европа, Азия и Африка. Хора от групата залагали скимиращи устройства на банкомати, пращали данните от засечените карти в България, а после ги трансферирали в САЩ.