Строителите - с "вързани" ръце заради безхаберието на кабинета

Десетки общини остават разкопани заради спрени евросредства

Над един милиард лева – толкова имат да взимат строителните фирми у нас по европроекти от февруари досега. Парите не се изплащат заради спирането от Брюксел на програма "Околна среда".

Повече от 40 общини общини в цялата страна са разкопани заради строителството на водни цикли. В община Банкя проектът струва 56 милиона лева, строителството продължава само заради това че фирмата-строител има 12 милона лева кредитна линия, а Столична община е намерила средства, информира БиТиВи.

„В София беше довършен булевард България, по завода за отпадъци се работи”, посочи зам.-кметът по финансовите въпроси Дончо Барбалов.

По думите му единственият рисков проект е именно канализацията на Банкя, като там ще са нужни още 50 млн. лева, а финансирането е спряно. До момента строителите са получили парите за 20 процента от работата, а тя продължава

„Ако строителят спре работа поради липса на средства, вие как ще организирате живота в града? Към днешна дата вървят ритмично работите по отношение на сторителството и аз още веднъж искам да се извиня, че създавам трудности, но така е”, обясни зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов.

В Монтана също заради липса на пари строителните фирми не работят.

„В момента се извършват единствено възстановителни действия по уличната мрежа, тоест възстановяване на изкопите след полагане на канализационни и водопроводни тръби, и някои дребни строително-монтажни дейности, които са изключително необходими, за да може да функционира нормално канализацията на град Монтана.", обясни главният инженер на общината Камен Каменов.

Като възложител на проекта, общината чака да й бъдат възстановени около 5 милиона лева.

В Костинброд, където също се строи нов воден цикъл, има забавяне, но не и спиране на строителството. За всички общини обаче има само две възможности за излизане от кризата.

„Единият вариант е държавата да осигури преходно финансиране за над милиард лева в цялата страна и другият вариант е да се възобновят плащанията на Европейската комисия”, каза Барбалов.

Ако и двете възможности пропаднат, фирмите няма да могат да продължат работа, обясниха техни представители.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"