Бъдете предпазливи: бум на инфекциите в столичните басейни

Водата, пълна с химикали, е не по-малко опасна от мръсната, категорични са инспекторите

Инспекторите работят засилено по сигнали за инфекции и кожни проблеми след посещение в открити плувни комплекси в София, информира News7.

В последно време тези сигнали са зачестили, което налага масови проверки. От началото на сезона са извършени 105 проверки на общо 46-те открити обществени басейна в столицата.
Най-опасният източник на зарази е водата, предупреждават от службите. По тази причина от нея задължително се взема проба за микробиологичен и химичен анализ.
Следи се още за хигиената на обекта, санитарните помещения и използваните препарати за почистване на басейна. Обръща се внимание и на изрядната документация, като инспекторите изискват необходимите документи за правоспособност на спасителя.

Басейните се инспектират по два пъти на сезон, а ако има по-чести проверки, то са по сигнал на граждани.

Къпането в обществен басейн крие повече рискове, отколкото повечето от нас предполагат. Според специалистите водата с прекалено високо съдържание на химикали е толкова опасна, колкото и мръсната, тъй като препаратите отключват множество алергии.

Потърпевшите от общите плувни площи се оплакват най-често от гъбички, стомашно-чревни разтройства, кожни раздразнения, болки в ушите и очни проблеми като конюнктивит.
"За да се предпазим от гъбични инфекции на ходилата или на ноктите на краката, е хубаво да се ходи с чехли или джапанки. Както и да се ходи на басейни, за които се знае, че са добре поддържани", съветва д-р Емил Бърдаров, дерматолог.

Другата причина за появата на досадните гъбички и на други подобни проблеми е дългото стоене с мокър бански.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен