В Стара Загора има ранени жандармеристи

До 10.00 ч. бяха премахнати 18 незаконни къщи в кв. "Лозенец"

Първите 18 къщи в кв. Лозенец в Стара Загора, за които има издадени заповеди за премахване, бяха разрушени до 10.00 ч. тази сутрин.

По време на акцията обаче, на няколко пъти се стигна до сблъсъци с жандармерията. Съобщава се за двама полицаи, които са получили леки наранявания. Жителите на квартала са хвърляли камъни по тях и са заплашвали със самоубийства.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът Йордан Николов, който ръководи оперативния щаб, зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, общински съветници и представители на политически партии, на ОД МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението", отдел „Закрила на детето", Центъра за спешна медицинска помощ ВиК – Стара Загора, ЕВН, както и отговорните за процедурата служители от Община Стара Загора бяха на мястото от 7,00 ч. сутринта. Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти, а целият район е отцепен от полицията.

На терена работят два колесни багера и един транспортен автомобил на кооперация „Синвекс", избрана чрез обществена поръчка за осъществяване на дейностите. В края на работния ден - между 16.00 и 17.00 ч. техниката ще бъде прибрана в базата на фирмата. Утре разчистването на терена продължава.

Повече информация за дейностите ще даде кметът Живко Тодоров на пресконференция от 17.00 ч. в зала 203 на общината.

А междувременно пред сградата на община Стара Загора са дислоцирани около 50 полицаи, тъй като се очаква потърпевшите от събарянето на незаконните къщи да протестират на площада.

Starazagora.utre.bg продължава да следи ситуацията.