Контрольорите в градския транспорт дебнат и през нощта

От миналата сряда глоба са отнесли над 300 гратисчии в София

От 4:00 часа сутринта до 00:00 часа вечерта – такова е работното време на контрольорите от столичния градски транспорт от четири месеца насам. Рамките съвпадат с тези на градския транспорт, а целта е ясна – да се обванат времево всички “гратисчии” в публичния метрото, автобусите, тролеите и трамваите в София.

По този начин Центърът за градска мобилност би трябвало да спре всички столичани, които пропускат да си купят билет вечерта, разчитайки, че няма да бъдат хванати. Такива практики има дори в метрото, където касите за продажба са с по-кратко работно време от самите мотриси.

Не само контролните органи обаче се усъвършенстват, но и пътниците, разкриват от ЦГМ, цитирани от “Монитор”. Така например, масово нарушителите отказват да платят веднага глобата от 20 лева и предпочитат да им бъде написан акт от 100 лева. Те знаят, че ако си платят глобата до три дни след издаването й, тя пак ще бъде 20 лв.

Контрольорите имат и по-сериозни проблеми в новата си разширена дейност. Подпийналите вечер потребители на градския транспорт често влизат в конфликт с проверяващите, които опитват да им съставят акт – понякога става дума за толкова сериозни скандали, че има дори случай, в който добронамерен пътник плаща глобата на друг, за да предотврати евентуални по-сериозни последствия от сблъсъка.

В момента ЦГМ работи интензивно. На ден се проверяват около 45 000 пътници, 13 000 от които – от крайградските линии. Там глоби няма – контрольорите директно свалят от автобуса. Само миналата сряда са свалени 250 гратисчии.

В градските линии общо 190 души са получили глоба от 20 лева, а 120 – от 100 лева.