Черните кутии на сваления Боинг са предадени на малайзийски експерти

Съветът за сигурност на ООН настоява да се проведе всестранно и независимо разследване на трагедията

Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия самолет, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти в град Донецк в ранните часове на деня, предаде Ройтерс. Часове по-рано Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда, съобщи Ройтерс. В нея се настоява въоръжените групи да разрешат безопасен, пълен и неограничен достъп до мястото на катастрофата.  

В резолюцията, предложена от Австралия, се призовава също да бъде потърсена отговорност от виновните. Съветът за сигурност на ООН настоява да се проведе всестранно и независимо разследване на трагедията в съответствие с ръководните принципи на международната гражданска авиация.

Президентът на Украйна Петро Порошенко отхвърли твърдението на Русия, че украински изтребител е летял в близост до катастрофиралия малайзийски пътнически самолет миналата седмица. Той заяви, че украинските самолети в района са били на земята в момента на катастрофата, предадоха Ройтерс и  ИТАР-ТАСС. Киев разполага със свидетелства, които дават отговор на въпроса кога, къде и как е станала катастрофата на малайзийския "Боинг", съобщи пресслужбата на украинското президентство, цитирана от ИТАР-ТАСС. Специалните служби на Украйна са готови да предадат всички материали на международните експерти, които разследват обстоятелствата около самолетната катастрофа, се казва в изявлението.

По време на заседанието постоянният представител на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин заяви, че Русия е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата на малайзийския "Боинг" в Украйна и по всякакъв начин да съдейства за организирането и провеждането на безпристрастно международно разследване.