Да доживееш до 90...

Никога не е късно да започнем да живеем здравословно

Никога не е късно да започнем да живеем здравословно. Това доказват резултатите от проучване, според които дори на късна възраст преходът към здравословен начин на живот се отплаща. “Не че след определена възраст можете да избегнете всички болести, но те няма да направят живота ви непълноценен”, твърдят учени, цитирани от здраве.bg.

Според американските изследователи само 25% от продължителността на живот се определя от наследените гени: “Останалите 75% се влияят от различни фактори, които за щастие ние можем да управляваме”, пише fakti.bg.

Изследването, чиито резултати са публикувани в новия брой на изданието Archives of Internal Medicine, показва, че 70-годишен човек, който не е пушил, има нормално кръвно налягане и тегло, няма диабет и се разхожда поне половин час 2 до 4 пъти седмично, има с 54% по-голям шанс да доживее до 90 години.

Някои от най-разпространените фактори намаляват този шанс, както следва:

-           недостатъчно движение – 44%;

-           високо кръвно – 36%;

-           силно завишено тегло – 26%;

-           пушене – 22%.

Според специалистите наличието на 3 от тези фактори драстично намалява вероятността да доживеете до 90 години (до 14%), а ако са налице пет – например изброените четири плюс диабет, тогава шансът ви за такова дълголетие е само 4%.

“Възможността да живеете по-дълго не се определя толкова от това кога например ще започнете да страдате от хипертония или ще спрете цигарите, а от комплекс фактори, които могат да бъдат определи като определящи за здравето като цяло”, допълват учените.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен