Оставката на Орешарски закъсня с цяла година

Според правилата на демокрацията не можеш да управляваш страната, без да си спечелил изборите

Оставката на правителството на Пламен Орешарски закъсня с цяла година, защото има елементарни правила на демокрацията, според които не можеш да управляваш страната, без да си спечелил изборите. Това каза в интервю за Bulgariautre.br проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право. Иначе с оглед на конкретния контекст, тази оставка трябваше да бъде подадена значително по-рано, когато стана ясно, че основните политически сили, които до този момент подкрепяха правителството, снемат доверието си от него.

Според Близнашки оставката на провителството ще е факт до дни. „ Времето наистина вече изтече и през следващите ден - два оставката трябва да е свършен факт, защото решението за произведжането на предсрочните парламентарни изобри е взето“, посочи той. Според него не се очакват усложнения и няма да се наложи внасяне на вот на недоверие. Това би означавало правителството да упорства и да стои на власт, без да има никаква подкрепа. При парламентарната форма на управление това е практически невъзможно. Оставката до ден- два ще е свършен факт, коментира проф. Близнашки.

По повод съставянето на служебно правителство той каза, че служебният премиер трябва да е човек, който по един или друг начин не е ангажиран с кризисните явления, които се наблюдават напоследък, най-вече в сферата на банковата система. Трябва да е човек, който да вдъхва доверие, най-малкото, защото няма конфликт на интереси в неговите действия и неговото поведение.

За събитията около КТБ Георги Близнашки заяви, че не трябва да се стига до там, олигархията да налага волята си спрямо обществото по един безусловен начин. По-скоро развоят на тези събития, свързани с драмата в КТБ произтичат от слабостта на родната олигархия. Когато стане ясно, че тя губи политическите си позиции, последва и вътрещният разрив, коментира Близнашки.

Разговора с проф. Георги Близнашки можете да прочетете в рубриката Интервю.