MH17 свален по погрешка ?

САЩ смятат, че Боингът на Малайзийските авиолинии вероятно е бил свален „по погрешка” от проруски сепаратисти, които не са разбрали, че това е пътнически самолет. Това заявиха във вторник високопоставени източници от американското разузнаване, съобщава „Ройтерс”.

Според източниците, пожелали анонимност, „най-правдоподобното обяснение” за свалянето на самолета е изстрелване по погрешка на ракета СA-11 руско производство от сепаратистите, които не са разбрали, че това е граждански полет.

„Пет дни по-късно наистина изглежда, че това е грешка”, са заявили източници от американското разузнаване пред журналисти. Според тях тази хипотеза се подкрепя от публикуваните в социалните мрежи доказателства и от прихванатите разговори между проруски сепаратисти, чиито гласове са били проверени от американските разузнавателни агенции. Във въпросните разговори те най-напред се хвалят, че са свалили транспортен самолет, а впоследствие признават, че може би са сгрешили.

Американското правителство заяви, че е убедено, че самолетът е бил свален миналия четвъртък с ракета земя-въздух СА-11, изстреляна от украинска територия, контролирана от проруските сепаратисти.

Високопоставени американски източници заявиха по-рано, че данните от сателитите показват кълба дим в браздата, оставена от ракетата, което позволило на аналитиците да определят позицията, от която е била изстреляна, близо до границата между Русия и Украйна. На този етап обаче американското разузнаване все още не е казва кой е изстрелял ракетата.