77 деца ще настанят в новите Центрове от семеен тип

Официалното откриване е днес

Седемте Центъра за настаняване от семеен тип по проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в община Стара Загора“ ще бъдат открити официално днес.
Седемте центъра за настаняване от семеен тип са изградени върху площ от 1932 кв. м и допълнително 1916 кв. м зелени площи. Всяка от сградите има обособен собствен двор и капацитет за настаняване на 14 деца, от които две със затруднена мобилност.
С изпълнението на проекта ще бъдат подобрени условията за живот сред децата и младежите с увреждания, чрез осигуряването на подходяща и ефективна социална структура. В Стара Загора ще могат да се реализират социални услуги за деца над 3-годишна възраст и младежи до 18 години, което ще осигури тяхното социално включване в обществото и ще подобри нагласата към тях.
Целевите групи, които ще бъдат пряко и положително повлияни от резултатите на проекта са 77 деца от Дом за деца с умствена изостаналост в село Сладък кладенец и 62 деца от дома в село Петрово.
Събитието ще се проведе в един от новооткритите центрове, намиращ се на в кв. „Кольо Ганчев“, ул. „Детелина“ № 8.
Проектът се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 - Социална инфраструктура. Той е на стойност 4 751 950,14 лв. и стартира на 22.08.2012 г. Периодът на изпълнението му е 24 месеца.