Направиха кондом - убиец на СПИН

В него се използва специален лубрикант на основата на антивирусен гел

Австралийски учени създадоха кондом - убиец на СПИН-а. Новият вид презерватив е 99,9 процента ефективен при деактивиране на ХИВ вируса, на херпеса и на папилома вируса, който причинява рака на маточната шийка. Това съобщиха от изследователската група и от фирмата, която ще произвежда убиеца на инфекцията, съобщи вестник „Дейли мейл”, цитирани от Монитор. Предвижда се кондомът да бъде в аптеките из Европа до месеци. В Австралия, където той е създаден, продуктът вече е получил сертификат от австралийските власти и ще влезе в масово производство в страната континент.
В него се използва специален лубрикант на основата на антивирусен гел. Той спира предаването на СПИН и на други венерически болести, като в същото време ограничава риска от нежелана бременност. Тази съставка съдържа 0,5-процентен разтвор на натриева антимикробна съставка, която се прицелва специално в ХИВ вируса. По този начин причинителят на инфекцията се унищожава без остатък, а рискът от проникването й у незаразения партньор е нищожно малък на теория и нулев на практика. Според изследователите откритието им ще пресече пътя на заразата и е напълно възможно с използването му тя да бъде намалена значително до няколко години в цял свят. 1889 са регистрираните към месец май носители на ХИВ в България, показват данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването. От началото на 2014-а до 12 май са открити 59 серопозитивни.
Напоследък броят на новорегистрираните мъже е стигнал до четири пъти повече от този на новорегистрираните жени. Те са концентрирани предимно в големите градове: София – 30, Пловдив – 6, в област Стара Загора – 4, в областите Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково – по 2, показват данните на МЗ.