МОСВ: Нивата на реките могат да се покачат

Не са изключени локални, поройни наводнения, вследствие на повишената почвена влажност

През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По прогноза на НИМХ днес на много места в страната ще има валежи, по- значителни в централните и източните райони. Количествата ще са между 10 и 20 л/кв.м, като на изолирани места е възможно и повече.

В резултат на падналите в последните дни валежи, повърхностният почвен слой е преовлажнен, което е предпоставка за увеличен повърхностен отток. Това ще доведе до по-съществени повишения в средните и долни течения на Дунавските реки, поречията Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, като по-значителни по река Росица, Русенски Лом, южно-черноморските реки, горното течение на Тунджа и средното течение на Марица, по-значителни при родопските й притоци, при Струма (по-значително по река Джерман) и Места.

Не са изключени локални, поройни наводнения, вследствие на повишената почвена влажност, интензивни валежи и/или действието на нарушители на речния отток, допълват от МОСВ. В петък съществени валежи не се очакват. В събота на отделни места, главно в Западна България, ще превали с очаквани количества от 1-2 до 6-7 л/кв.м. Оперативното звено на МОСВ продължава да е в режим на повишена активност.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен