Отстраниха изпълнителния директор на "Топлофикация София"

Основанието - около 90% от средствата на дружеството са в КТБ

Столичният общински съвет гласува отстраняването от длъжност на изпълнителния директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов с 37 гласа "за", един "против" и петима "въздържали се", предаде БТА.

Предложението за смяната на ръководството беше внесено от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Иван Илиев и Орлин Алексиев с основанието, че около 90 на сто от средствата на дружеството са в КТБ. Става въпрос за 80 млн. лв., предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството.

Това е най-хубавият ми ден в последните години, защото ще изляза в отпуск и ще почивам, каза пред журналисти вече бившият  директор на "Топлофикация". Уважавам решението на собственика на компанията, но не се чувствам отговорен, каза Цветанов. Той  посочи, че тези 80 млн. лв. в КТБ са за изпълнение на инвестиционната програма до края на ноември, когато е трябвало  да бъдат разплатени. 50 млн. лв. е трябвало да бъдат за заплащането на природния газ до ноември, а останалите пари са били за покриване на разходите за ремонтно инвестиционната програма, обясни Цветанов.  Според него фалитът на КТБ е можел да се случи на всяка друга  банка. В своя защита той посочи, че от началото на март е подложен на 23 проверки, а през миналата година в "Топлофикация" са направени 18 проверки. Няма нито една констатация срещу  изпълнителния директор на фирмата, каза Цветанов.

Каквото съм могъл, съм дал на "Топлофикация София". Решението за откриване на сметка в КТБ през 2004 г. е взето не от мен, а от тогавашния изпълнителен директор на дружеството, посочи Цветанов. Диверсифицирането на средствата, които всеки ден постъпват в сметката в КТБ, тоест прехвърлянето им в друга банка, би било голям разход за компанията, каза Цветанов. Той изрази надежда, че следващото ръководство на дружеството ще подобри неговото състояние.