Политическата корупция у нас вече застрашава националната сигурност

Това управление очерта нова граница, която не трябва да се пресича, защото зад нея демокрацията се руши

Това, което се случи в България от евроизборите досега показа дълбоката обвързаност на политическия елит с икономически корпоративни интереси. Това каза в интервю за Bulgariautre.bg  политологът проф. Антоний Гълъбов. Показа доколко държавата е превзета от корупция. Става дума за политическа корупция и това трябва да бъде казано много ясно. Политическата корупция в България се е разраснала до степен, която е в състояние за застраши националната сигурност, подчерта Гълъбов.

Според него именно поради тази причина  абсолютен приоритет на следващото управление  е да успее да ограничи и да елиминира част от властовите механизми, които се намират в зависимост от подобен тип интереси.

По повод подадената от правителството на Пламен Орешарски оставка, той каза, че това няма да намали напрежението в обществото, защото не е подадена в подходящия момент. Оставката не беше подадена тогава, когато можеше да бъде постигнат такъв резултат. В момента ситуацията по-скоро увеличава напрежението и непредвидимостта, отколкото да действа в обратна посока, заяви политологът.

По думите му правителството на Пламен Орещарски ще запомним с липсата на прозрачност. До края на това управление остана неясно кой взима решенията, кой назначава, защо се взимат определени решения, защо други решения не се предприемат. Това управление очерта нова граница, която не трябва да се пресича, защото зад нея демокрацията се руши, каза Гълъбов.

42 –то Народно събрание хората ще запомнят с подобен привкус като правителството.  Не трябва да забравяме изключителната провокация към изборите, през които беше избрано това Народно събрание. Изборният процес беше компрометиран до голяма степен през агресивна атака срещу една от политическите формации, имам предвид цялата история с т.нар. бюлетини от Костинброд, след това в самия изборен ден всичко това продължи. От първия ден беше ясно, че без съставяне на мнозинство, парламентът не би могъл да функционира и въпреки това бяха приети закони и промени, които дори не може да бъдат квалифицирани в рамките на демократичните процедури. Имаме закони, приети със 160 -170 гласа. Нещо, което е абсолютно неприемливо в една нормална демократична страна.

Имахме опит за окупиране на властта, за завладяване на властта с всички средства. Добре е, че той засега се проваля. Надявам се, че в следващото Народно събрание ще има повече на брой политически формации и те ще са в състояние да постигат някакво съгласие помежду си, поне по основните приоритети на България, каза още Антоний Гълъбов.

 

Целия разговор с  проф. Антоний Гълъбов можете да прочетете в рубрката Интервю.