ГЕРБ повишава електоралната си подкрепа

"Екзакта Рисърч": БСП бележи спад

Ако изборите са днес, резултатите ще са: ГЕРБ – 26%, а БСП – 15, ДПС – 7%, Реформаторския блок – 6%, България без цензура – 5%, АБВ – 3%, НФСБ и Атака по 2%. ГЕРБ повишава електоралната си подкрепа с 2%, а БСП бележи спад с пет пункта. Това заяви на пресконференция Лидия Йорданова от Екзакта Рисърч.

 

Смяната на лидера на БСП ще повлияе много за това нагоре или надолу ще тръгне партията. Много е увреден имиджът на партията. ДПС може да качи над 10% процента при предстоящи избори.

19% очакват самостоятелно правителство на ГЕРБ, като тук са половината от симпатизантите на ГЕРБ. 15% посочват, че кабинетът ще е съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Това е обяснява и завишилия се рейтинг на Радан Кънев. Според 7% следващият кабинет е съвместен ГЕРБ, РБ и АБВ.

Лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров бележи най-нисък рейтинг. 53% че цените на тока и парното изкуствено са задържани – това са образовани хора, заможни, живеещи в големите градове и симпатизанти на всички партии без БСП.

По отношение на това, кой да е българският еврокомисар – ¾ от българите одобряват членството на България в ЕС. Евровотът изостри политическия дебат за България. Отделни политици и партии изградиха кампанията си на антиевропейски настроения. Гласуването е изглеждало: да гласуваме срещу или за Русия. 2/3 от българите са в състояние да предложат конкретни имена за еврокомисар. Над 50 имена бяха споменати: Кристалина Георгиева – 23%, Сергей Станишев – 8%, Томислав Дончев – 6%, Меглена Кунева и Николай Бареков – под 4%.

Министерски съвет губи 15% одобрение и добавя още толкова неободрение. ¾ от българите не одобряват кабинета на Орешарски. Изследването е направено сред 1000 българи за доверието в институциите в периода от 10 до 15 юли. Към 15 юли дъно на общественото доверие и към работата на Народното събрание и към правителството – става дума за дъно от началото на Прехода.

През последната година Прокуратурата губи 10% одобрение, както и съдът – той традиционно няма голямо одобрение. Негативни нагласи бележат и МВР, и Армията: 12% губи полицията, а 8% - армията. Неодобрението към полицията бележи по-високо неодобрение от това към армията. Това се обяснява с ролята на военните по време на наводненията, докато участието на полицията по време на протестите обяснява по-ниския рейтинг на полицията.

БНБ е одобрявана с 1/3 от българите. Искров се ползва с по-ниско одобрение от самата институция.

Беше отбелязано мълчанието на социологическите агенции по отношение на министрите от кабинета на Пламен Орешарски. Между 50-60% от българите не са придобили информацията за това, кой министър какво е правили. По този начин министрите не са придобили необходимата легитимност. С по-висок рейтинг все пак са били тези министри, които преди да заемат този пост са имали някаква известна биография.

С 24% одобрение приключва работа министър-председател Пламен Орешарски, докато с 40% одобрение приключи работата като министър-председател Бойко Борисов.
Стабилно е положението на президента Росен Плевнелиев – 39% от българите го одобряват.

52% одобрение бележи Столичният кмет Йорданка Фандъкова. 51% одобрение отбелязва еврокомисарят Кристалина Георгиева. Те са единствените политици, които имат повече одобрение, отколкото неодобрение. След това са Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Георги Първанов, Томисав Дончев и Лиляна Павлова, Цецка Цачева и Янаки Стоилов, Цветан Цветанов и Каракачанов. Томислав Дончев и Радан Кънев получават плюс 6% одобрение заради евровота.

Най-много губи доверие лидерът на БСП Сергей Станишев. 17% от българите го одобряват. 1/3 от твърдото ядро на БСП не го одобряват.
15% от българите одобряват Николай Бареков. привържениците на "Атака" намаляват.