Това е Джибо! Първият роботизиран домашен любимец (Видео)

Бъдещето измества дори и животните в дома ни

Учени от Масачузетския технологичен институт представиха своята най-нова разработка - социалният робот Джибо. Той е призван да замени като компаньон домашните любимци. На външен вид уредът прилича на кръстоска между мегафон и будилник, а на главата му е монтиран 5.7-инчов екран с разделителна способност 1980x1080, чрез който машинката общува с господаря си.
Новото изобретение е способно да чете приказки на децата, да напомня кога да пием лекарствата си, да ни снима, когато забележи, че позираме, да изпраща съобщения и най-общо казано - да ни прави компания.
Тялото на робота е разделено на три региона, всеки от които може да се задвижва от мотор. Освен това е изцяло чувствителен на допир, което означава, че може да си взаимодействате с него, като го потупвате или сръчквате. Джибо ще разпознава лицата на хората в стаята и ще им помага, когато забележи, че вършат конкретно нещо, например готвене. Съдейки по приложеното по-долу видео, той разполага и с доста добър гласов синтезатор.
Джибо е висок 28 см и се зарежда посредством безжични устройства, разположени на стратегически места в дома. Той ще бъде на пазара в края на 2015 година на цена от 300 британски лири. Към неговата операционна система Linux ще се предлагат най-различни приложения, наречени "умения". Т.напр. веднага щом си го купите, той ще може да разказва приказки на децата. Но ако искате да им помага с домашните, ще трябва да си свалите отделно приложение, пише сп. „Обекти“.