Диагнозата: Пияни деца

Все по-млади „пипат стъклото", чашката ги уврежда завинаги

Диагнозата „пияни деца" шокира родители, учители и медици вече близо три петилетки. В последните няколко години обаче възрастта на младите пияници пада все по-драстично, за да стигнем до ужаса 10-годишни деца да постъпват в спешното с алкохолно отравяне. Експертите твърдят, че причините за трагичната тенденция са много. Примерът на мама и тате вкъщи, които ката вечер наблягат на салатката и ракийката преди поредния скандал, без да им пука от детето, е сред главните виновници, пише "Всеки ден".

 

Слабият контрол в училище също помага на гимназистите да опъват по някоя и друга бира в голямото междучасие, за да продължат на водка с кола в парка след края на последния час. Достъпната за купуване бутилка не е за пренебрегване - рядко продавачите искат лична карта на клиенти, които пълнят чанта с алкохол, някак не е учтиво. Така събрани накуп, тези обстоятелства буквално тровят живота на децата и родителите им.

 

Лекарите признават, че не е изненада, когато лекуват 12-годишни деца, злоупотребили със спиртни напитки или опиати. Думите са на д-р Йордан Ангелов от ВМА, един от най-добрите лекари в специалността клинична токсикология. Срамът пред съседи и роднини е малката беля за ужасените майки и бащи. Голямата им болка е, че изпитият в пубертета алкохол нанася вреди, често невъзвратими, на детския организъм. Невръстните алкохолици прецакват здравето си, като „пипат стъклото" по много начини.

 

В така наречения училищен период детският организъм е подложен на сложни промени. Нараства мускулната маса, укрепва имунитетът, усъвършенства се и се повишава двигателната активност, започва половото формиране, свързано с повишена активност на ендокринната система. Важно значение има развитието на интелекта, формирането на индивидуалните черти от характера и затвърждаването възможностите на паметта, казват медиците.

 

В периода на бурно физическо и психическо развитие на младия организъм злоупотребата с алкохол може да доведе до тежки увреждания с трайни последици. Алкохолът въздейства върху почти всички органи и системи в човешкия организъм - черен дроб, стомашно-чревен тракт, централна и вегетативна нервна система, панкреас, полова система, сърдечносъдова система, причинява смущения в обмяната, повишава травматизма, води до психични разстройства и прочие бели.

 

Битката с порока обаче трябва да води с кадифени ръкавици, съветват психолози. Деликатността на проблема в тази възраст и взривоопасното психическо състояние на тийнейджърите изискват много внимателен подход от всички институции, имащи отношение към възпитанието и оформянето на младата личност. Автоматичното засилване на родителския авторитет или силовото налагане нормите на обществото е точно толкова опасно, както и пълното отстъпление и игнориране на проблема, ясни са експертите.

 

Като резултат от опиянението, в което изпадат все по-малки българчета, скачат и престъпленията с тяхно участие. „Подвизите" на разпасани младежи „на градус" често изумяват обръгнали в бандитизма ченгета. Във вторник например полицаите в Лом изпаднаха в шок, след като спипаха 14-годишен пиян младеж да си прави рали по улиците зад волана на „Мазда". Малко преди 3 ч. призори във вторник ченгетата вдигнали палка на препускащия по ул. „Александър Стамболийски" лек автомобил. Колата фучала с временни регистрационни табели, което накарало униформените да я проверят.

 

Каква била изненадата им, когато от шофьорската врата се разлял по асфалта фирканият като казак тийнейджър. Юнакът се почерпил солидно, след което натиснал педала на машината, собственост на 37-годишен мъж от крайдунавския град.

 

Оказало се, че зад волана е 14-годишен юнак от Лом, който се правел на състезател с 1,8 промила алкохол в кръвта. Цяло чудо е, че алкохолизираният джигит не е премазал невинен човек, кръстят се ченгетата. Въпреки това „на нарушителя и на собственика на маздата, допуснал тя да бъде управлявана от непълнолетен под въздействие на алкохол и без свидетелство за управление на МПС, са съставени актове", обясниха от полицията.