Гроздан Караджов: Необходим е пълен международен одит на КТБ

Какво пише в "досиетата КТБ"?

„Ако има присвоени средства от КТБ, то те вече са присвоени и едва ли войната тепърва ще бъде за ограбване на банката. Войната ще бъде за прикриване на следите на грабежа“, заяви в „Събуди се“ по Нова телевизия Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

Според него правилната стъпка оттук нататък е да се извикат международни криминални експерти, експерти по финансово право, които да направят пълен одит на банката с годни доказателства.

ДПС като партия ще бъде една от най-тежко потърпевшите след подобен одит, защото политическото й влияние формира банката КТБ, смята Караджов.

По думите му, ако бъде наета от БНБ, подобна компания може само за няколко месеца да извади наяве информация за това кой е истинския собственик на офшорките, кой е първоначалния създател на тези фирми, как е ставало прехвърлянето, дали има източени средства и как е станало източването.

Тези данни ще станат годни доказателства за предаване в прокуратурата, заяви секретарят на Гражданския съвет на Реформаторите.

От блока ще проведат среща с една от големите международни разследващи фирми, работила при банковата криза в Кипър през следващата седмица. Срещата най-вероятно ще е отворена за медиите и ще може да се получи по-подробна информация за дейността на тези компании и опита им досега.

И според другия гост в студиото – доц. Николай Иванов, бивш шеф на Бюрото за финансово разузнаване, е нужен подобен одит.

„Самата позиция на президента е правилна, но е трудно осъществима. Струва ми се, че е доста трудно осъществимо отварянето на „досиетата КТБ“, както иска президентът Росен Плевнелиев, тъй като банковата дейност се регулира от много закони“, каза доцентът.

„Ако искаме да отворим досиетата, трябва да видим кои точно – кредитните или досиетата на депозантите, защото това са две различни неща. Едното е, което са дали в банката, а другото – което са взели. Тук идва Законът за личните данни, както и доста други закони, които биха попречили на това“, обясни доц. Иванов.

На въпрос дали е възможно да се стигне до голяма злоупотреба и сметките на КТБ да платят данъкоплатците, той коментира, че е възможно, защото много от схемите за пране на пари минават през кредитите. Според доц. Иванов всеки, който има влог по-голям от 100 000 евро, трябва да бъде проверяван.

„Президентът призова за отваряне на „досиетата КТБ“, за да си гради имидж. Казаното от него е чист фойерверк и надуване на балон", заяви от своя страна политологът Антоний Тодоров.

"За да не се градят спекулативни теории, правилният път според мен е, да се наеме от БНБ международна компания, която да направи разследване на КТБ", категоричен е Караджов. Той обясни, че такива фирми са работили при кризата в Кипър и за няколко месеца са успели да извадят базисна информация - кой е истинският собственик на офшорните фирми, кой е първоначалният създател на тези фирми, как е ставало прехвърлянето. Ако е имало източени средства - как е ставало източнаването. И тези данни са събирани по начин, по който да станат годни доказателства за предаване в прокуратурата.

Ние, от Реформаторския блок, ще имаме среща през седмицата с една от най-големите фирми, за да ни представи нейния опит, допълни секретарят на Гражданския съвет на Реформаторите.