ЕС замрази активите на високопоставени руски представители

Сред санкционираните е шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников

Европейският съюз наложи замразяване на активи на няколко високопоставени руски представители, в това число шефа на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Това съобщи БНР, цитирайки официалния вестник на Съюза.

Списъкът съдържа имената на 15 руснаци и украинци и на 18 компании и организации. Сред тях е още името на Михаил Фрадиков, ръководителя на службата за външно разузнаване на Руската федерация.

"Всички страни в ЕС, от балтийските до Гърция и Португалия на южния фланг, са "за" развитие на икономическото сътрудничество с Русия, но всички, също така, разбират необходимостта от налагането на санкции, за да се постигне успокояване на конфликта в Източна Украйна", заяви в интервю за радио "Ехото на Москва" Вигаудас Ушацкас, представител на Европейския съюз в Москва.

"Надяваме се, че Русия ще предприеме по-решителни, по-конкретни и резултатни стъпки, за да засили контрола върху снабдяването на сепаратистите с оръжие, и ще използва влиянието, което има върху тях, за прекратяването на огъня в Източна Украйна", добави той.

Русия вече излезе с официална позиция по новите санкции, наложени от ЕС, които осъждат ролята й в украинската криза. В изявление на руското външно министерство се посочва, че те ще се окажат пречка на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността. "Списъкът с допълнителни санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са решени напълно да прекратят сътрудничеството с Русия по въпросите на международната и регионална сигурност", гласи становището.

Русия заяви още, че Съединените щати също носят отговорност за конфликта в Украйна, заради подкрепата си за правителството в Киев. "Администрацията на Обама също носи отговорност за вътрешния конфликт в Украйна и тежките му последствия", посочва външното министерство на Русия.

Агенция "Ройтерс" коментира, че изявлението е в отговор на обвиненията на Белия дом, че руският президент Владимир Путин е отговорен за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна.