Старозагорец помага на пребит от скинари да проходи отново

След две счупвания на крака си, иракчанинът Низар вече 9 месеца живее в кошмар

Низар Сихи е на 31 години и е от Ирак. Потърсил е убежище в България през миналата година като се установява на адрес в София.
През септември 2013г. е нападнат в столицата от група младежи с крайно радикални националистични убеждения. Пребит е и е хвърлен от мост в столицата. В резултат на това има спукани два гръбначни прешлена и две кости на подбедрицата. Опериран е по спешност в „Пирогов“. За състоянието му е издадена епикриза. След изписването му е настанен в Регистрационно-приемателния център в с. Баня, Нова Загора, от където не е успява да изпълни предписаната му рехабилитация поради липса на финансова възможност и затова костите не са зарастнали успешно.
След 2 месеца в центъра, където почти всички подови настилки са хлъзгав фаянс, Низар пада и си чупи крака на същото място. Следва втора операция в гр. Сливен. От тогава той е с фиксатор (вид шина, която държи костите неподвижни), но за съжаление все още костта не е зарастнала. Девет месеца, прекарани на патерици в отдалечено от цивилизацията място, е истински кошмар за Низар. Той не може да се обслужва сам, затова съвсем елементарни ежедневни дейности като ходене до тоалетна или къпене представляват истинско изпитание за него.
Специалистът ортопед, който го преглежда наскоро, препоръчва да се направи нова операция, при която да се постави пирон в крака, за да може най-накрая той да се възстанови. След направените допълнителни консултации се оказва, че това е единствената подходяща възможност за него. За съжаление консумативите не се покриват от здравната каса и Низар, разчита единствено на подкрепа от състрадателни хора.
Старозагорският доброволец Теньо Арабаджиев разказва, че когато се запознали го попитал „Мога ли с нещо да ти помогна – дрехи, храна или нещо друго?“ той отчаяно каза „Искам само да мога да ходя отново...“
Арабаджиев е човекът, който всеки път го взима с кола, води го на лекар в Стара Загора и го връща обратно. Той и останалите успяват да съберат и парите във Фейсбук. „Над 30 човека от България и чужбина откликнаха. Имаме уверението на лекар в Стара Загора, че пирон в крака му ще има този нужен ефект на стабилност и след една адекватна рехабилитация да ходи отново”, казва той.
За нея също ще трябват пари, които нито Низар, нито приятелите още имат. Но са убедени, че ще ги съберат. Потърпевшият казва за хората, които са му помогнали, че му напомнят за приятелите му в Ирак, които може би никога повече няма да види.
Който има възможност да помогне, може да получи информация във Фейсбук страницата „Приятели на бежанците”. Нужни са едва 1 400лв.