Църквата напъди многодетна майка с четири деца

Добродетелна казанлъчанка приюти семейството

Църковното настоятелство на храма „Успение на Пресвета Богородица" в Казанлък напъди на улицата многодетната майка Мария Бошнакова и четирите й деца - на 8, 12, 14 и 18 години.

Нелепото решение на църквата е взето, след като отец Цанко - бащата на четирите деца, е напуснал семейството си, а жилището, което са обитавали било собственост на Митрополията.
Драмата се разигра още в средата на тази седмица. Съдия-изпълнител описа цялото имущество на жената и децата й, включително играчките и дрехите им.
Маша, както галено наричат Мария, е от рускиня по произход и от дълги години е съпруга на свещеника. В този дом живеят от 12 години. Той обаче решава да напусне семейството си през 2011г. Така Митрополията разтрогва договора с него и децата му трябва да се изнесат. Маша не иска развод с Цанко, защото това ще повлияе на неговата работа като духовник и може да бъде отлъчен от Църквата. Съдебното решение я раздели с православните икони в дома им. Майката трябва да заплати и съдебни разноски към момента в размер на 1378 лева без лихвите.
Едно от децата -  Александра Бошнакова е носителка на десетки награди от международни конкурси. Синът Владислав отпразнува 12-ия си рожден ден преди 2 дни на улицата, а Елисавета стана на 9 в дома на приятели.
"Потресена съм от това, което църквата направи. Аз съм дълбоко вярващ човек. И баща ми беше свещеник", разказва разстроената майка, която не между другото е презвитер на църквата, която я изгони на улицата.
Добродетелна казанлъчанка предостави безвъзмездно свой имот като временно жилище на изхърленото семейство. Мария Бошнакова разказва, че е поискала среща със Старозагорския митрополит Галактион, но била изхвърлена и от Митрополията.
В Казанлък в сряда, за да подкрепят семейството, пред църквата се събраха и двайсетина деца. С плакати, с надписи „Църквата ни гони", „ Християнин без къща, църква без морал", „Останахме на улицата" и други, те изразиха протеста си от действията на храмовото настоятелство срещу техните приятели и майка им.