Спасителна акция за лебед в езерото "Загорка"

Птицата е отново на свобода след сложна операция по залавянето й

Спасителна акция за един от лебедите, пуснати наскоро на свобода във водите на езеро „Загорка“, беше проведена рано тази сутрин от директора на старозагорския зоопарк д-р Радослав Михайлов, негови колеги и служители на хотела до езерото.
Граждани подали сигнали, че около шията на по-младия от лебедите е омотана въдичарска корда и плувка, което вероятно му пречи и да се храни. Имало е съмнения, че лебедът вероятно е глътнал кукичката и може да умре от нараняването. Директорът на зоопарка в Стара Загора д-р Радослав Михайлов пристигнал на мястото късно вечерта направил оглед на състоянието на пострадалия лебед.
Спасителната операция била извършена тази сутрин от д-р Михайлов, трима негови колеги и няколко служители на хотела. Спасителите обградили плуващите в езерото лебеди с лодки и водни колела и така уловили пострадалия лебед. Оказало се че птицата не е наранена, шията и човката й били освободени от омотаната корда и плувката. Сега лебедът отново е на свобода.
Молбата на спасителите и природозащитниците от сдружение „Зелени Балкани“ е въдичарите да внимават за плуващи птици, когато замятат стръвта си и да пазят езерото чисто.