Оставката на правителството беше крайно необходима, но изключително закъсняла

Депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова даде пресконференция за финансовото състояние на страната след управлението на кабинета "Орешарски"

"Оставката на правителството беше крайно необходима, но изключително закъсняла" - това заяви народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова по време на пресконференция днес.

"Некомпетентното управление на т. нар. "експерти" оставя държавата в незавидно финансово състояние и икономическа разруха. Пламен Орешарски обеща две неща: първо, да управлява като експерт и втор,о кабинетът му, макар и коалиционен, да бъде с ясна програма.

И за двете излъга!", каза депутатът.

Соколова допълни, че през тази година на управление България е с най-лошата финансово водена политика от 10 години насам.

"Днешното финансово състояние не просто предопределя, то диктува следващите политически ходове. Това правителство подаде оставка, когато разруши и последния стълб на доверие в държавата - банковата система", заяви още тя на пресконференцията.

Народният представител изложи основните фактори, които определят влошаване на параметрите по дефицита и дълга до края на 2014 г.:

"По отношение на дефицита имаме категорично неизпълнение на данъчните приходи с около 900 млн. лв. Приходите още при планирането на настоящия бюджет бяха доста сериозно завишени с около 2 милиарда лева, спрямо изпълнението на приходите за 2013 г. Основното неизпълнение се очертава в косвените данъци – акциз и ДДС, а така също и в по-ниската от планираната вноска на БНБ в държавния бюджет - 200 млн. лв. по-малко от акцизи и 700 млн.лв. по-малко от ДДС".

Според Ирена Соколова в момента съществува остра нужда от осигуряване на допълнителен трансфер за НЗОК на около 300 млн. лв. Соколова допълни, че по спрените програми ОПРР и Околна среда не се очаква до края на годината да постъпят суми, това ще рефлектира в още 500 милиона лева дефицит по консолидирана база. Тя посочи, че особено важен в момента е проблема с държавния дълг.

"Екипът финансови експерти на ГЕРБ смята, че дългът трябва да се увеличи, тъй като този е изчерпан. Проблемът ще проличи много ясно още при служебното правителство и сега е моментът да се предвиди резерв. Правителството трябва да има източник на финансиране, а не възможният и реален сценарий да е разрив в системата", подчерта Ирена Соколова.