Клуб "Липа": Незаконните постройки трябва да бъдат своевременно отстранявани

Властите са длъжни да продължат отвъд медийното събитие, настояват от гражданската организация

Декларация, в която изказват позицията си по повод разрушаването на незаконните къщи в парк "Борова гора" през миналата седмица разпространиха членовете на Граждански клуб "Липа" в Стара Загора.

"Преди няколко дни под защитата на жандармерия, заобиколени от телевизионни камери, багери премахнаха 55 незаконни постройки. След толкова дълго бездействие от страна на властите, незаконните постройки се бяха превърнали в домове за създателите си, в мястото където те раждат и отглеждат децата си. Затова и събарянето им предизвика много лични трагедии. То предизвика много протести „против”, защото не е хуманно, предизвика и много силна обществена подкрепа, защото най-сетне някой прояви решимост за възстановяване на законността", се казва в декларацията.

Членовете на клуба обаче са на мнение, че в правовата държава спазването на закона не бива да е медийно събитие, а премахването на незаконни постройки трябва се извършва своевременно, преди те да са завършени.

Сегашната ситуация е само последица от истинските проблеми на обществото ни, смятат от клуб "Липа" и посочват, че истинските проблеми са:
- липсата на адекватна обществено отговорна политика спрямо ромските
общности и продължително пренебрегване на закона;
- системната употреба на държавните и общински структури за политически и користни цели, вместо за защитата и постигането на обществените интереси.

В декларацията се настоява:
Крайно време е държавата във всичките ѝ проявления (общинска и държавна администрация, съдебна власт и др.) да започне да прилага законите ясно, последователно, незабавно и еднакво спрямо всички, без да забравя, че прилагането на законите е дейност в служба на обществото и на всеки негов член.

Крайно време е прокуратурата да се самосезира и да приложи цялата строгост на закона, ако установи действително купуване на гласове, подкупи или престъпно бездействие на администрацията, която е била длъжна да предпазва града ни от незаконно строителство. Крайно време е гражданското общество да престане да толерира мълчаливо администрацията, когато тя не изпълнява функциите си или ги изпълнява не по предназначение.

Настояваме общинските и държавни власти да проявяват ежедневна решимост в работата си – незаконните постройки са еднакво незаконни, независимо дали се намират в парк, в междублокови пространства, в селата или другаде. Нарушенията на обществения ред и на закона трябва да бъдат своевременно санкционирани и отстранявани. Това е работата на администрацията, за която ние данъкоплатците плащаме.

От клуб "Липа" декларират още:
Общинските и държавните власти са длъжни да продължат отвъд медийното събитие. Необходимо е да привлекат експерти и граждански организации, с чиято помощ и активно участие в кратък срок да се приложи цялостно и балансирано решение на проблема с незаконните постройки, в което да се отчита и хуманитарния му аспект.