Кметът на Стара Загора започна най-мащабната досега акция по събаряне на незаконни къщи

Собствениците направиха барикади, използваха деца като живи щитове

33 незаконни къщи събориха днес в парк „Борова гора” , част от Аязмото до квартал „Лозенец". За общо 55 има заповеди за разрушаване. Акцията по отстраняването им започна в 7 часа тази сутрин.

Фадрома и багер пристигнаха на място, дойдоха кметът Живко Тодоров, заместниците му Йордан Николов и Янчо Калоянов, председателят на общинския съвет Емил Христов. Акцията на общината беше подкрепена от полицейски части.
Жителите на определените за събаряне къщи я посрещнаха с живи вериги, пътят до къщите от едната страна беше посипан с натрошени стъкла, а от другата – с барикади от контейнери за боклук. Въпреки че всеки от собствениците беше известен за нея от месеци, мнозина не бяха изнесли покъщнината си, а по покривите стояха чисто нови керемиди и сателитни чинии. Писъци, клетви и вой посрещнаха началото на акцията. Жителите на незаконната махала лягаха в краката на полицаите, крещяха и обвиняваха, че не зачитат правата им и че срещу тях се извършват беззакония.
По къщите минаваха първо служители на Енергото и ВиК, за да изключат тока и водата. После те бяха внимателно оглеждани от социални работници, които откриха вътре деца и дори бебета, явно оставени за да попречат на събарянето. Млади мъже се качиха по покривите на къщите и започнаха да хвърлят по полицаите камъни и строителни отломки. Петима служители на реда пострадаха, двама побойници бяха арестувани за 24 часа, а трети се издирва.
Акцията обаче започна въпреки яростния отпор. За първите три часа бяха разрушени до основи 18 къщи.
На терена до 16 часа работиха два колесни багера и един транспортен автомобил на кооперация „Синвекс", избрана чрез обществена поръчка за осъществяване на дейностите. Собствениците на все още несъборени къщи имат срок до утре сутринта да свалят сателитни чинии, керемиди, тухли и всичко, което могат да пренесат.
Държавата е нехаела години наред, всички къщи имат електричество и канализация, но никой не се е заявил като собственик на имотите, обясни кметът Живко Тодоров. Той припомни, че процедурата е започнала миналата година, като потърпевшите сега, тогава са били канени на срещи в общината, предлагани са им парцели за закупуване, както и настаняване, но никой не е заявил подобно желание, изтъкна кметът.
Той потвърди на пресконференция пред журналисти, че общината е готова с проекти за 1,5 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие" и ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период за изграждането на канализация и инфраструктура на квартала. Длъжни сме да осигурим нормален живот на обитателите на законните постройки в квартал „Лозенец”, подчерта Тодоров. Той беше категоричен, че Стара Загора няма да допусне инцидент като варненския кв. „Аспарухово". Кметът призова медиите да съдействат за успешното приключване на операцията, за да бъде сложен край на гетото, което генерира престъпност в района.
Пет камиона и два багера ще разчистват терена утре, като ще бъде въведено кръгово движение, така че влизането и излизането на терена да става от различни места. Проявен е голям професионализъм при премахването на първите постройки, отчете по време на проведената в края на деня оперативка ръководителят на щаба и зам.-кмет Йордан Николов. Общината е готова да предложи 80 парцела общинска земя в кв."Три чучура север", но в парка застрояване няма да допуснем, потвърди Николов. Утре ще продължи премахването на оставащите 20 къщи, уточни той.
Вторият етап от операцията по премахването на незаконни постройки ще продължи с описване и заснемане на следващите къщи, които подлежат на премахване в парк „Борова гора".
След приключване на принудителното събаряне на незаконните постройки и разчистването на терена, мястото ще бъде залесено, увериха от общината.
Старозагорци силно се надяват, а вече и вярват, че дългогодишната им болка по изсичането на боровата гора край квартал „Лозенец“, която е част от парк „Аязмото“, и незаконното застрояване на района, веднъж завинаги ще приключи. Акцията на общината бе приета абсолютно еднозначно от местните и целият град подкрепи действията на кмета Живко Тодоров.
Утре в 7.00 ч. операцията продължава.