И в Хелзинки да се оплачат, законът е закон!*

Стара Загора се изправи срещу незаконните ромски постройки

Ако и да не сме вярвали, че един ден справедливостта и законът ще възтържествуват, то този ден е 21 юли, а мястото е Стара Загора.

След като дълги години, в които и общински ръководства, и общество безмълвно наблюдаваха как ромите изсичат гори, за да построят там незаконно свои къщи, най-накрая се намери кмет, който настоятелно и безапелационно каза „Стига на беззаконието! Законите са еднакви за всички!“. Сякаш фадромите и багерите изчистиха днес чувството на безнаказаност у хората, построили си домове без да имат право на това, и заличиха чувството на безпомощност у останалите, които плащаме кредити, данъци и такси, за да имаме жилища. Всеки старозагорец се е чувствал в това отношение дискриминиран през годините. И така до днес.

Всъщност безмълвието на бивши общински ръководства, всеки мислещ човек лесно си обяснява със скъпоценните ромски гласове по избори. Затова говорят и фактите, че някои от собствениците имат адресни регистрации, вързани са към електричество и вода, но кога са минали през Акт 16, което важи за всички останали, никой не знае.

Тук е мястото да добавя старата българска мъдрост, че не е луд, който яде баницата. И е така. Ромите нямат вина, че им е позволявано да газят закона. Затова сега е толкова трудно общинското ръководство да се справи с този проблем. Но чест и почитания, че се изправиха срещу дългогодишно натрупвани грешки, превърнали се в даденост за една определена група хора.
Старозагорци силно се надяват, а вече и вярват, че дългогодишната им болка по изсичането на боровата гора край квартал „Лозенец“, която е част от парк „Аязмото“, и незаконното застрояване на района, веднъж завинаги ще приключи. Акцията на общината бе приета абсолютно еднозначно от местните и целият град подкрепи действията на кмета Живко Тодоров.

Starazagora.utre.bg припомня, че първоначално незаконните ромски къщи трябваше да бъдат съборени още есента на миналата година, но процедурата бе отложена, за да не останат хората без домове срещу зимата. Следващата обявена дата бе през май, когато пък полицията осуети събарянето на постройките, предвид предстоящите Евроизбори и приключването на учебната година. Така се стигна до заветната дата 21 юли. И Стара Загора днес показа на цяла България, че тук законите са за всички.
Незаконното строителство и изсичането на гори може да е само част от огромното ромско беззаконие, но е началото на справянето с тази язва. И в Стара Загора бе поставено това начало. Вече вярваме, че няма да е краят!

*Един от собственици на незаконни постройки, които събориха днес, се закани да съди държавата в Хелзинки. Предполага се, че е имал предвид Правозащитната организация Български Хелзинкси Комитет. Други няколко пък в един глас повтаряха, че името на кмета е Жеко Тодоров, а не Живко Тодоров.