Георги Близнашки оглавява служебния кабинет?

"Надявам се, че експериментът "Орешарски" няма да се повтори в скоро време", коментира професорът

Няколко имена се обмислят за поста служебен премиер. Проф. Георги Близнашки е дал принципно съгласие на президента Росен Плевнелиев да участва в този кабинет.

Това заяви самият той в интервю за TV7.

Професорът не потвърди или отрече дали ще оглави служебния кабинет, изтъквайки, че "президентът сам ще прецени" това. Към момента има 2-3 възможности, отбеляза той.

"Има няколко кандидати. Знам, че се оглеждат различни модули, така че нека оставим държавният глава свободно да избере. Две-три имена са на дневен ред. В крайна сметка става въпрос за служебно правителство, което има специфични задачи. Изправени сме и пред усложнения във финансовата сфера. Всички би трябвало да сме в състояние да окажем помощ на едно такова правителство", коментира Георги Близнашки.
Той отбеляза, че изборите през октомври ще нормализират ситуацията в страната, но трябва да се проведат в спокойна обстановка - без изненади и без "костинбродски афери". Затова и в състава на служебното правителство вероятно ще има министър без портфейл, който да е ангажиран изцяло с подготовката им.

"Надявам се, че експериментът "Орешарски" няма да се повтори в скоро време и ще имаме отговорни правителства, които се опират на ясно изразено мнозинство в Народното събрание", каза още професорът по конституционно право.

През последните 10 години, смята той, пропорционалната избирателна система у нас показва един от вродените си недъзи - а именно обстоятелството, че в парламента се появяват много партии, без някоя от тях да разполага с абсолютно мнозинство. Така никоя политическа сила не може да излъчи самостоятелно правителство и се налага да се правят така наречените "следизборни коалиции".

"Това е лошо, защото се създава усещането, че се подменя вота на избирателите. Хората гласуват за едно, а получават нещо друго, както стана миналата година. Имахме една абсурдна, кошмарна коалиция. Никой не е гласувал за такава коалиция, нито би гласувал - при каквито и да било обстоятелства.

Правителството, оглавявано от Пламен Орешарски, беше нещо доста конфузно, неслучайно и външни наблюдатели го определяха като "марионетно". Ако се въведе мажоритарен вот, тогава партията, която е на вълната на обществената подкрепа, ще има засилено присъствие в парламента и това ще става по естествен начин", обясни Близнашки.