ГЕРБ няма да влиза в никакви задкулисни игрички!

Оттук нататък отговорността е на коалицията БСП-ДПС-"Атака", подчерта Бойко Борисов

ГЕРБ няма да влиза в задкулисни игрички, обяви лидерът на партията Бойко Борисов на днешния брифинг в парламента след заседанието на ПГ на ГЕРБ.

"ГЕРБ никога не е влизала и няма да влиза в никакви задкулисни или подобни игрички. Правете ги и носете цялата си отговорност, защото вашият лидер от 10-15 дни не сме го чули, не сме го видели. Той е още шеф на коалицията, която е в коалиция с ДПС и "Атака". Не сме го чули и видели. Не знам каква международна политика прави – с ЕНП не я прави със сигурност. Приятна игра, успех, когато се съберете в следващите заседания. Няма повече опорни точки, няма как да ви минат. Живи и здрави", обърна се Борисов към политическите си опоненти.

Той потвърди, че ГЕРБ няма повече да влиза в пленарна зала, включително за гласуването на актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК на второ четене. "Не, не, дотук беше. Оттук нататък отговорността е само на БСП. Да се съберат БСП, ДПС и "Атака" – така, както година и два месеца го правиха, и ако имат да си прекарват закони, да си ги прекарат. Това е тяхна работа. Излизаме от парламента, днес беше последният работен ден", заяви категорично бившият премиер.

Борисов разкри, че днес е разговарял с председателя на 42-рото НС и БСП Михаил Миков по този въпрос: "Повече не мога да търпя и отидох при Миков и му казах - ще подкрепите ли поне вашия бюджет, на премиера Орешарски. Той каза – няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили".

"Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не те; ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери - това си е изцяло тяхна отговорност, защото КТБ се срина в това управление, не в предишното", посочи Борисов. "Аз дадох четири стъпки и в нито една, Бойчев, не влиза да се фалира банката, за да се опитвате да го пришивате към нас. Нито в една стъпка ние не сме подкрепили банкова ваканция, за да го пришивате на нас. Сиреч вашите опорни точки и наглост са в момента залогът за следващите три месеца на стабилност", добави той.

"Няма да настояваме за нищо, защото настоявахме, за да има служебното правителство през тези два и половина - три месеца, или ако не се създаде ново правителство след 5 октомври, за което предупреждавам, че е много вероятно, тогава ще ви припомня този ден".

Запитан от журналисти дали не е време президентът Росен Плевнелиев да разпусне 42-рия парламент, Бойко Борисов коментира: "Не мога да говоря от името на президента, а и все още има действаща коалиция – БСП, ДПС и "Атака". Нека да си изконсумират всичко".

По-късно лидерът на ГЕРБ повтори думите си от брифинга в парламента и в социалната мрежа "Фейсбук".