Бойко Борисов: Да, подкрепяме тази актуализация!

Да се гласува управител и подуправител на БНБ между ГЕРБ и ДПС е огромен политически риск, смята партийният лидер

В своето извънредно заседание 42-рото Народно събрание прие на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Продължава гласуването на ЗИД за Закона за държавния бюджет на РБ, за което е осигурен и кворум.

"Не може парламентарна група, депутат, да вкарва актуализация на бюджета. Може само това, което е вкарало правителството, а между първо и второ четене то може да се променя. Затова ние казваме: Да, подкрепяме тази актуализация", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Той уточни, че между двете четения ще търси консенсус за промяна в някои от параметрите на законопроекта за изменение на държавния бюджет. Една от промените, които той предлага, е тази, даваща правомощия на служебното правителство да сключва договори с институции, като целта е да се назначат експерти за оздравяването на Българската народна банка (БНБ).

"Рискът да гласуваме управител и подуправител между ГЕРБ и ДПС е огромен политически риск. Би се приело много тежко от обществото, партията не би си го позволила. Затова след изборите новото мнозинство да си избере управител и подуправител", заяви Борисов.

Според него служебния кабинет трябва да разполага и с правомощията да подписва споразумения и да вдига тавана на дълга в случай на необходимост. "Ако има криза, да има този инструмент", пояси той.

Лидерът на ГЕРБ направи оценка на политическата ситуация в страната в момента. "Има разпаднато мнозинство, има партии, които са в колапс – сменят си председателите и политическата ситуация е видна", заяви той.

Катастрофално е и финансовото състояние на държавата в момента според Бойко Борисов. Той посочи: "Фискалният резерв е осем милиарда, от тях трябва да извадите пет. Рисковете пред държавата са огромни и това го знаете всички".

"Водим непрекъснати разговори не само по здравна тема - и икономика, днес и с ИТ сектора, защото се отнасяме много отговорно за ситуация, която е в държавата. Трябва от първия работен ден, ако участваме в следващото управление, защото вероятността е 50 на 50, да имаме програма, която от първия ден да започне да се използва", каза още председателят на ГЕРБ в парламентарните кулоари.

"Вече не е като преди четири години – нова партия, трябват ни 100 дни, няма кой да чака, държавата е в много тежко състояние", подчерта Бойко Борисов.