Пчелите и мухите полудяха!

Страшна напаст от насекоми заради лошото време

Поредна напаст роди лошото време с непрестанна влага. Популацията на вредните насекоми достига невиждани размери. Дори и домашните пчели буквално полудяха от многото дъжд и се държат като истински агресори в кошерите, жалват се пчелари. Според тях лошото време пречи на нормалния им живот и ги прави агресивни, пише "Всеки ден".

 Разярени пчели нападат стопаните си. Истински бум на изпохапаните от пчелите собственици на кошери настана в цялата страна от пролетта насам. Засега сериозни смъртоносни инциденти няма, но все по-често има позвънявания дори в Спешна помощ за жестоко нажилени пчелари, даже и с опасност за живота.

 Експертите са категорични, че агресивното поведение на иначе много ценните насекоми е лошото време. При дъждовно и мрачно време пчелите ставали нападателни, а при толкова много облаци и дъжд неслучайно са агресивни. „От месеци вали и когато трябва да отваряме кошерите, става страшно", разказват пчелари.

 Собственичка на кошери в пернишко село преди дни разказа как силно разярените й пчели я нападнали на рояци и я изпохапали. Жената от Долна Врабча искала да ги нахрани и заотваряла една след друга пчелните къщички. Изведнъж от един от кошерите пчелите започнали да фучат, налетели я и десетки забили жилото си в нея. Ципокрилите нападнали и нажилили дори и дворното куче.

 

Лалка от години отглеждала пчели и вадела мед, но такова чудо не й се било случвало. Наложило се дори да извика линейка от близкото градче Земен. Лекарите й инжектирали спешно урбазон. Пчелари съветват при разбеснял се кошер да се вземе нова пчела майка, но не са сигурни, че и това ще помогне.

 

Бесни мухи пък нападат и хапят до полуда курортисти по морето пак заради лошото време. Според потърпевши това са конски мухи - едри и до 2 см и хапещи болезнено. Щръклиците, както наричат още този вид, обикновено налитат едрите домашни животни - коне, магарета, крави. Сега обаче гъмжи от тях и на плажа по цялото ни Черноморие и според кротко плажуващи хапели „като кучета".

 Лекари по морето вече отчитат множество алергични реакции заради мухите - включително тежки, с изтръпване на крайници от ухапване, отоци, рани. Те съветват ухапаното място веднага да се намаже със спирт и ако не се успокоява, да се потърси медицинска помощ. Срещу болката помагали и студени компреси.

 Рояците всякакви мухи - около 4000 вида в България, са и друга огромна заплаха, предупреждават лекарите. Те сеят страшни зарази и неслучайно това лято се отчита бум на стомашно-чревни заболявания с висока температура, повръщане и диария. Като курортисти лепвали заразата още с пристигането си на морето.