Учени съветват как да разпределим отпуска си правилно

Неправилно организираната почивка не ни позволява да преборим работния стрес

Неправилно организираните отпуски не позволяват да се справим със стреса, натрупан от работата. Това установиха сътрудници на Университета на Отава, съобщи БТА, цитирайки сайта Canada.com.

Тази тенденция е в сила в глобален мащаб и важи двойно, приложена в обратен ред. По думите на проф. Лоран Лапиер само правилно планираните почивки намаляват драстично работния стрес.

Канадските учени ни дават няколко съвета за тази цел:

1. Набележете си задачи за изпълнение, преди да излезете в отпуск.

Те трябва да съответстват на вътрешните потребности на човека - за някои например това може да се окаже баналното почистване на гаража. Преди отпуските трябва да се състави списък от задължителни за изпълнение задачи. Няма нищо по-лошо от това да се връщаме от почивка към старите си проблеми, подчертават експертите.

2. След отпуска се заемете първо с най-важното

При връщане на работа специалистите съветват да си набележим приоритетните задачи за изпълнение. А второстепенните да оставим за по-късно.

3. Отдайте се на дейности, които ще ви заредят с енергия

Друг полезен съвет е по време на отпуските да се съсредоточим върху неща, които ще попълнят енергийните ресурси на организма. Такива са масажите, йогата, сауната, плуването,
хобитата.

4. Избягвайте стреса по време на почивката си

Ако се налага да работим и по време на отпуските си, е добре да се съсредоточим върху положителните аспекти и да общуваме с приятни хора. Като цяло по време на отпуските трябва да избягваме стресовите ситуации, неприятните емоции.

5. Не влагайте всичко в тази почивка

Най-важното според канадските специалисти е да не разчитаме само на отпуските, за да възстановим силите си. Добре е редовно да си правим известни почивки. Например 20-минутна разходка в парка през обедната почивка намалява стреса и повишава работоспособността.

Като цяло почивките по време на работа увеличават продуктивността.