Ениз Ченгел иска помощ от Турция по делото "Тракия“

Собственикът на "Ентуртранс" смята, че е нарушено правото му на обективен и справедлив процес

Собственикът  на автобуса убиец от на АМ "Тракия" Ениз Ченгел поиска правна помощ от  Турция.  Делото за тежката катастрофа от 2011 г. при която загинаха  9 души, а 11 бяха ранени, започна днес на втора инстанция в Бургаския апелативен съд.  В отговоро на искането заседанието  бе наблюдавано от вицеконсула на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Решит Сагкол.
"Поради интерес към вашата молба, сметнахме за необходимо въпросът да бъде отнесен към Министерството на външните работи на Република Турция, Агенция турски граждани в чужбина и роднински общности към министър-председателя на Република Турция, които да следят развитието по вашия въпрос” – се посочва в  отговора , подписан от съдия Илияс Пехливан, от името на министър-председателя на Турция. На 3 юни 2014 Ченгел е изпратил молба до Турското министерство на  правосъдието в която подчертава , че е нарушено правото му на  справедлив процес и моли да му бъде оказана подкрепа на процеса на втора инстанция.

През септември миналата година Ченгел и директорът  на автопарка на "Ентуртранс" бяха осъдени на по 10 години затвор от Бургаския окръжен съд. Наказанието за водача на автобука - ковчег  Светослав Димитров беше 5 години ефективно. 
Окръжна прокуратура – Бургас оспорва размера на наложените на Ченгел и Точев наказания  и иска те да бъдат увеличени, както постановената на Димитров  присъда от 5 години лишаване от свобода при общ затворнически режим. Същото претендират и частните обвинители.
Тримата подсъдими молят да бъдат оправдани по повдигнатото им обвинение или да се намали размерът на определеното им наказание.

Прокурорът намира за несъстоятелни твърденията на Ченгел, че не е познавал нормативната база и възложил на своя екип да ръководи транспортната дейност на фирмата му. Според публичния обвинител не са допуснати процесуални нарушения при разглеждане за делото на първата съдебна инстанция. Прокурорът не приема твърденията на подсъдимият Точев, че не бил компетентен като ръководител на „Група транспорт”, тъй като трябва да е познавал нормативната уредба от предходната си работа. Относно възраженията на шофьора, прокуратура смята, че те са намерили отговор в мотивите към присъдата.
Апелативния прокурор  коментира също, че вида и характера на престъплението, за което са осъдени тримата, и настъпилите вреди последици, водят до извод, че то е „особено тежък случай”.
Адвокатите на частните обвинители заявиха подкрепа за становището на прокурора и поискаха да бъдат увеличени наказанията на подсъдимите.
Двамата защитници на Ченгел пледираха той да бъде оправдан или  постановеното му наказание да бъде намалено и изтърпяно условно. Те смятат, че подзащитният им е невинен по повдигнатите му обвинения. Твърди се, че той не е знаел и не можел да знае, че не е изпълнен технически преглед и съществува технически проблем на катастрофиралия автобус. По делото не било установено, че доказателството за извършен технически преглед е невярно и това обвинение се базирало на предположение.
Делото продължава с пледоарии на защитниците на Точев и Димитров и на с изслушване на тримата подсъдими.