Стара Загора ще стигне доходите на София през 2017-та

Пропастта между столицата и в провинцията с всяка година нараства

Доходите на софиянци са най-високи и най-бързо растящи в България и нито един град не може да достигне това ниво в близките години. Това показва проучване на Института за пазарна икономика, което обхваща 10-годишен период.

Пропастта между столицата и най-бедните области в страната става все по-голяма.
Ако темпът на увеличаване на доходите през периода 2004-2013 г. се запази и занапред, настигане на столицата би било невъзможно, е един от основните изводи.

В последните 10 години доходите в столицата са нараствали с 12,79% при среден темп за страната от 8,50%. Най-бавно нарастват доходите в област Ловеч – с едва 2,90% на година.
За периода 2004-2013 г. само в шест области темпът на растеж изпреварва средния за страната. Освен София, това са Стара Загора, Пловдив, Плевен, Перник и Ямбол.

За да илюстрират изоставането, в изследването приемат, че доходите в отделните области ще продължат да нарастват със средногодишния темп от периода 2004-2013 г., а ръстът на доходите в столицата спира през 2013 г.
Тогава Перник ще настигне София през 2016-та година, Плевен и Стара Загора през 2017-та, Пловдив през 2018-та, Варна, Габрово и Ямбол – през 2019-та. На опашката са Видин (2033 г.), Сливен (2039 г.) и Ловеч (2044 г.).

Нарастването на доходите зависи най-вече от състоянието на пазара на труда, работната заплата формира над 50% от общия доход на домакинствата, сочи още изследването. Колкото по-голяма част от жителите на една област са в пенсионна възраст, толкова по-голям дял от дохода на домакинствата се формира от пенсии. Така например пенсиите формират една 14,1% от доходите на домакинствата в столицата и цели 32% от доходите във Видин.

Засега няма признаци, че ножицата в нивото на доходите в столицата и в останалата част на страната ще се затвори. Нещо повече – продължаващият ръст на доходите в столицата в условията на криза и следкризисно възстановяване и традиционно по-високата икономическа активност там правят разликите все по-сериозни.

Дистанцията между доходите в провинцията и тези в София би могла да се скъси с по-сериозни усилия за привличане на местни и чужди инвестиции, качествено и продължително образование и обучение, развитие на инфраструктурата и създаване на по-добра бизнес среда, която насърчава предприемачеството, е изводът от изследването на Института за пазарна икономика.