Археологическа експедиция продължава проучванията на античната и средновековна крепост "Калиакра"

Храмът е от 14-и век

Археологическа експедиция за единадесета поредна година през това лято ще продължи проучванията на античната и средновековна крепост "Калиакра", съобщи на БТА научният ръководител на обекта доц. д-р Бони Петрунова, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Разкопките на историческия нос се възобновяват от днес и ще продължат до края на август, информира БТА.

Екипът ще работи във вътрешния град на крепостта, като ще бъдат направени спасителни сондажи на две места, допълни Петрунова. По думите й археолозите ще направят проверка на наблюдателна площадка за туристи, на която дъждовете са изровили череп, и ще изяснят дали това е случайно погребение. Ще бъде направен и сондаж след изкопни работи на "ВиК" за ремонт на водопровод. Археолозите ще разчистят църква, описана под номер четири, която преди години е била набързо разкопана при изграждането на път. Храмът е от 14-и век, от периода на деспот Добротица, посочиха от археологическата експедиция.

Всеки сезон археологическият екип открива най-малко по 100 находки в историческата крепост, каза ръководителят на обекта с надежда, че и през това лято ще има изненади. Сред сензационните находки през миналата година бе пръстен, датиран от края на 14-и век, със специална кухина за скрита отрова. Пръстенът бе открит на място, на което са живели аристократите в Добруджанското деспотство, и, според археолозите, находката е пряко доказателство за извършвани по това време убийства, вероятно с политически характер.