Започват археологически разкопки и край Дебрене

Осигурени са средства за археологически разкопки край село Дебрене и това ще бъде вторият проект, по който Регионалният исторически музей  Добрич започва работа това лято, съобщи Костадин Костадинов, директор на музея в града.

В този район археолозите ще проучват късно-римска и ранно-византийска крепост. Крепостта се намира в местността „Славната канара”, в близост до селата Прилеп и Дебрене. Там са извършвани археологически разкопки през 1988-ма и 1989-та година. Има запазени крепостни стени с височина над 2 метра, разкрита е църква вътре, използвана до средата на 15-ти век, запазен е изцяло и крепостният ров. Тази крепост е  2,3 дка., а ровът е  много добре запазен. В подножието на крепостта има също възрожденска чешма и скален манастир. Ръководител на научната експедиция ще бъде историкът Боян Тотев.

Мястото е уникално със съчетанието на трите различни недвижими културни ценности – скален манастир, каменна чешма и античната крепост. Скалният манастир въобще досега не е описван от специалисти, разположен е точно срещу крепостта.

За разкопките на „Славната канара” са отпуснати 20 000 лв. от бюджета на община Добричка, заяви Костадин Костадинов и допълни, че се очаква разкопките да започнат към средата на месец юли.