Общественици искат паметник в София на „Спасителите на Европа”

В Южния парк на столицата да има мемориал на героите на украинския Майдан

„Спасителите на Европа” - така нарече избитите около сто души в украинската столица през изминалата зима, един от инициаторите за издигане паметник в тяхна чест в Южния парк на София. Инициативна група от български граждани изпрати писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с предложение да внесе в Общинския съвет искане за определяне на място в столицата, където да бъдат почетени с паметна плоча героите от Майдана.

Писмото е подписано от известни български дипломати, бивши народни представители, литератори, лекари, журналисти. В създадената група във Фейсбук те призовават хората да се включат масово в тази инициатива. В съобщение до медиите инициаторите  изразяват надежда, че журналистите също ще подкрепят идеята, следвайки гражданската си съвест.

''Тези млади хора, сред които има не само украинци, а също беларуси, грузинци и руснаци и тяхната саможертва”, заяви друг от инициаторите за паметник на „Небесна сотня” както украинският народ нарече героите си. Те отвориха очите на цивилизования свят за същността на путиновата политика. В този смисъл ние ги наричаме „спасители на Европа”, казват инициаторите.

Ето целия текст на писмото:

До

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Ние сме български граждани, обединени от идеята да почетем паметта на загиналите украинци и хора от други националности през зимата на тази година.

Събитията на Майдана в Киев в края на миналата и началото на тази година, развиха една безпрецедентна криза в международните отношения, невиждана от Втората Световна Война. Милиони граждани в цяла Украйна в периода ноември 2013 – февруари 2014, се вдигнаха да отстояват суверенитета на страната си. Майдана в Киев беше фокуса на тази огромна по мащабите си гражданска акция и там около 100 души намериха смъртта си. В народната памет на Украйна те останаха като „Небесна сотня“, те дадоха пример на саможертва отразяваща въжделенията и мечтите на поколения украинци за свобода , демокрация и самоопределение.

Идеята ни е да увековечим паметта им с паметна плоча в нашия град София. Това е повода да се обърнем към Вас за да внесете това наше намерение в Общинският съвет на града. Считаме за най-подходящо място територията на Южен парк гр.София, поради факта, че преди четвърт век там беше сцената на първите масови граждански прояви в борбата за демокрация и свобода в България.

Нашето желание е тази паметна плоча да бъде открита по повод годишнината от смъртта на героите от „Небесна сотня“, а това е средата на месец февруари 2015 година. Ето защо бихме желали предложението ни да бъде разгледано и решено по възможно най – бързия начин, предвид времето необходимо за реализацията му.

Подкрепящи инициативата:

Петър Марков, Алекс Алексиев, Николай Апостолов, Димитър Иванов, Екатерина Грънчарова, Иван Груйкин, Огнян Минчев, Красен Станчев, Константин Мишев, Мирослава Борикова, Асен Георгиев, Даниела Николова, Красимир Момчев, Крум Славов, София Костадинова, Георги Тодоров

Гр.София
04.08.2014г.