Президентът: Ще извадим истината за финансите в държавата

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар – Кристалина Георгиева

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар, който ще се ползва с широка обществена подкрепа. Българският кандидат е Кристалина Георгиева. Това каза президентът Росен Плевнелиев при обявяване на състава на служебния кабинет. „Необходимо е да се върнем по пътя на диалога. Служебното правителство ще финализира и подпише Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020 г.”, посочи Плевнелиев.

Отговорността ще се носи не от служебното правителство, а от тези, които пропуснаха опорните точки на народа. „Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, европейската солидарност и публичния интерес. Бюджет 2014 бе сбъркан още в самото начало – например планираните 2 милиарда лева повече, които никой не събра и няма как да бъде събран”, заяви държавният глава.

„Въпреки постигнатото съгласие за достигане на по-висока стабилност, бе направено точно обратното, като не бе гласуван текст, който вече е бил гласуван при правителството на Стефан Софиянски. 42-то Народно събрание отказа да го направи от тяснопартийни интереси”, посочи той.

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за раздутите разходи, за неплатените сметки, за финансово необезпечени договори. Програма за регионите ще бъде реализирана. Ще работим за размразяване на двете спрени програми. Служебното правителство ще назначи точно обратното – демотивирани строители и общини, точно в разгара на строителния сезон. За съжаление, 42-то Народно събрание остана глухо в последни дни за необходимата ревизия на бюджета. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на представянето на служебния кабинет. Плевнелиев обяви и мерките пред служебния кабинет - мерки за организиране и провеждане на изборите, икономически мерки, здравно образование, в подкрепа на закона, за европейски диалог както и мерки за прозрачно управление и взаимодействие с гражданското общество.

„Ние се намираме в среда на рекордно ниско обществено доверие към институциите. Служебното правителство ще каже истината и няма да скрие състоянието, в което държавата се намира днес. За мен истинският герой от миналата година е гражданското общество. То доказа, че е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно. Аз ще продължа да го подкрепям по всеки възможен начин”, каза още Росен Плевнелиев.